Latenssi

Tässä artikkelissa perehdymme Latenssi:n kiehtovaan maailmaan ja tutkimme sen alkuperää, sovelluksia ja merkitystä nykyisessä kontekstissa. Löydöstään innovatiivisiin käyttötapoihinsa Latenssi on herättänyt kiinnostuksen lukuisissa asiantuntijoissa ja faneissa, herättäen keskustelua ja herättäen pohdiskeluja sen vaikutuksista yhteiskuntaan. Näillä linjoilla analysoimme yksityiskohtaisesti Latenssi:n ympärillä olevia erilaisia ​​näkökulmia sekä mahdollisia vaikutuksia, joita tällä ilmiöllä voi olla jokapäiväiseen elämäämme. Valmistaudu uppoutumaan löytömatkalle, joka paljastaa yllättäviä puolia Latenssi:stä ja kutsuu sinut pohtimaan sen merkitystä nykymaailmassa.

Latenssi tarkoittaa tietoliikennetekniikassa tavallisimmin sitä aikaa, joka paketilta kuluu matkaan lähettäjältä vastaanottajalle ja takaisin, eli paketin edestakaiseen matkaan kuluvaa aikaa. Yksinkertaisessa lähiverkossa tyypillinen latenssi on alle millisekunnin luokkaa ja kaapelimodeemi- ja ADSL-yhteyksillä noin 8 millisekuntia, mikäli yhteydellä ei ole interleaving-virheenkorjausta käytössä. Interleaving-ominaisuuden kanssa viiveaika Internetpalveluntarjoajan verkkoon on noin kaksinkertainen eli ~16 ms.

Latenssi ei sisällä sitä aikaa, joka vastaanottajalta kuluu paketin prosessointiin. Useimmissa järjestelmissä meno-paluuviive voidaan mitata ping-toiminnolla. Ping-palvelu ei prosessoi saapuvaa pakettia mitenkään, vaan palauttaa lähettäjälle vastauksen heti paketin saavuttua.

Verkkopeleissä latenssia kutsutaan pingiksi ping-ohjelman mukaan.

Audiotekniikassa

Ratkaisevia ongelmia latenssi aiheuttaa mm. MIDIn kanssa työskenneltäessä, jolloin latenssi on useampia millisekunteja ja hankaloittaa näin esimerkiksi studio-työskentelyssä suoraan livenä sisään soitetun datan synkronisuutta.