Lauseke (matematiikka)

Tämä asiakirja käsittelee Lauseke (matematiikka)-aihetta eri näkökulmista, jotta voidaan tarjota kattava ja täydellinen näkemys tästä kiinnostavasta aiheesta. Sen historialliset näkökohdat, sen nykyiset vaikutukset sekä mahdolliset tulevaisuuden skenaariot analysoidaan. Monitieteisen lähestymistavan avulla tutkitaan eri näkökulmia, joista Lauseke (matematiikka) on vaikuttanut tai voi vaikuttaa eri yhteyksissä. Samoin esitetään erilaisia ​​asiantuntijalausuntoja ja tarjotaan kriittinen pohdiskelu Lauseke (matematiikka):n koko yhteiskunnalle aiheuttamista seurauksista ja haasteista. Tämän artikkelin tarkoituksena on myötävaikuttaa Lauseke (matematiikka):n analyysiin ja tietoiseen keskusteluun tarjoamalla elementtejä, jotka rikastavat ymmärrystä ja vuoropuhelua tästä aiheesta.

Lauseke on matematiikassa yhdistelmä numeroita, operaattoreita ja ryhmittelymerkkejä kuten erilaisia sulkuja. Niissä voi olla vapaita muuttujia, joiden arvoja ei ole annettu, vaan ne otetaan muusta yhteydestä. Lisäksi lausekkeessa voi olla sidottuja muuttujia, joiden arvo on määritelty jo lauseessa itsessään.

Kaksi lauseketta ovat yhtä suuria, jos ne evaluoituvat samaksi luvuksi.

Lausekkeiden evaluoinnin formalisoivat Alonzo Church ja Stephen Kleene 1930-luvulla lambdakalkyylin avulla. Heidän työllään oli suuri vaikutus nykyiseen matematiikkaan ja ohjelmointikieliin.

Esimerkki

Lausekkeessa

on vapaa muuttuja x, sidottu muuttuja n, vakiot 1, 2 ja 3, sekä kaksi implisiittistä kertolaskuoperaattoria ja yksi summaoperaattori.

Lauseke voidaan kirjoittaa muotoon

josta kertolaskut kertomalla saadaan

ja edelleen ottamalla yhteinen tekijä

.

Muuttujan arvolla

lauseke evaluoituu luvuksi 36.