Tässä artikkelissa tarkastelemme Leuckart-reaktio:tä eri näkökulmista, jotta voimme tarjota laajan ja yksityiskohtaisen kuvan tästä aiheesta. Leuckart-reaktio on nykyään erittäin tärkeä aihe, sillä se vaikuttaa yhteiskunnan, talouden, politiikan, kulttuurin ja ihmisten jokapäiväiseen elämään eri puolilla. Tarkkaan ja perusteellisen analyysin avulla tutkimme Leuckart-reaktio:n eri puolia ja tutkimme sen vaikutuksia, haasteita ja mahdollisuuksia. Tämän artikkelin avulla pyrimme tarjoamaan lukijalle kattavan ja rikastuttavan näkökulman, jonka avulla he voivat ymmärtää paremmin Leuckart-reaktio:n tärkeyttä ja laajuutta nykymaailmassa.
Leuckart-reaktio tai Leuckart–Wallach-reaktio on pelkistäviin aminointeihin kuuluva orgaaninen reaktio, jossa käytetään aminoryhmän lähteenä ja pelkistimenä ammoniumformiaattia, alkyyliammoniumformiaatteja tai formamidia. Nämä reagoivat aldehydin tai ketonin kanssa muodostaen tuotteena amiinin.[1][2] Reaktion raportoi ensimmäisen kerran vuonna 1885 saksalainen Rudolf Leuckart[3] ja reaktio on nimetty hänen mukaansa.
Leuckart-reaktiossa elektrofiilisenä karbonyyliyhdisteenä toimii joko aldehydi tai ketoni. Aminoryhmän lähteenä toimii ammoniumioni tai alkyyliammoniumioni ja pelkistimenä formiaatti-ioni. Aldehydi tai ketoni voi olla joko alifaattinen, sykloalifaattinen tai aromaattinen. Leuckart-reaktio vaatii yleensä tapahtuakseen korkean lämpötilan tyypillisesti noin 165–190 °C. Tätä voidaan alentaa käyttämällä katalyyttejä esimerkiksi rodiumin komplekseja.[1][4][5]
Leuckart-reaktiossa muodostuu välivaiheina hydroksiamiini ja tästä eliminoituu vettä, jolloin muodostuu iminiumioni. Formiaatti-ioni pelkistää iminiumionin amiiniksi ja samalla sivutuotteena muodostuu hiilidioksidia.[5] Leuckart-reaktio soveltuu parhaiten primääristen ja sekundääristen amiinien valmistukseen, sillä yritettäessä valmistaa reaktiolla primäärisiä amiineja, muodostuu sivutuotteina usein myös enemmän alkyloituja johdannaisia[2].