Libanonin parlamentti

Tämä artikkeli käsittelee Libanonin parlamentti:n aihetta perusteellisesti, tutkii sen eri puolia ja paljastaa sen merkityksen nykyisessä kontekstissa. Libanonin parlamentti on ollut kiinnostuksen ja keskustelun aiheena jo pitkään, koska se vaikuttaa jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin. Vuosien varrella Libanonin parlamentti on herättänyt lukuisia pohdintoja ja analyyseja, jotka osoittavat sen merkityksen ja vaikutuksen nyky-yhteiskunnassa. Tämän artikkelin avulla pyrimme valaisemaan Libanonin parlamentti:tä tarjoamalla kattavan ja yksityiskohtaisen näkemyksen, jonka avulla lukija ymmärtää sen laajuuden ja merkityksen nykymaailmassa.

مجلس النواب اللبناني
Chambre des députés
Tyyppi
Tyyppi yksikamarinen
Johto
Puhemies Nabih Berri
Varapuhemies Elie Ferzli
Kokoonpano
Edustajia 128
Puolueet

Hallitus (68)

Oppositio (60)

Vaalit
Viimeisimmät vaalit 6. toukokuuta 2018
Kokouspaikka
Parlamenttitalo Beirutissa
Kotisivut
https://www.lp.gov.lb


Libanonin parlamentti (arab. مجلس النواب اللبناني‎, Majlis an-Nuwwab) on Libanonin lainsäädännöllinen elin. Se koostuu 128 edustajasta, jotka valitaan neljän vuoden välein pidettävissä vaaleissa.

Viimeisimmät vaalit pidettiin 6. toukokuuta 2020.[1]

Vallanjako uskontokuntien välillä

Jo 1860-luvulla Ottomaanivaltakunnan tekemien reformien jälkeen valta jakautui uskontokuntien perusteella. Tätä jatkettiin myös sen jälkeen, kun Libanonista tuli Ranskan siirtomaa. Maan itsenäistyttyä vuonna 1943 sektarianismi oli jo vakiintunut.[2].

Libanonin perustuslain mukaan poliittinen valta on jaettu eri uskontokuntien välillä. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että pääministerin tulee olla sunnimuslimi ja parlamentin puhemiehen šiia. Presidentti, jonka parlamentti valitsee, on aina kristitty.[3].

Parlamenttiin on kiintiöity paikat eri uskontokuntien mukaan: šiiat, sunnit, druusit ja kristityt[4]

Lähteet

  1. Libanonin vaalien äänestysaktiivisuus jäi vaisuksi Yle Uutiset. Viitattu 5.8.2020.
  2. Parlamentarismia Levantissa - mitä Libanonin demokratialle kuuluu? ulkopolitist.fi. Viitattu 5.8.2020.
  3. Cristina Abellan Matamoros: How does Lebanon's government work? euronews. 21.10.2019. Viitattu 5.8.2020. (englanniksi)
  4. Toubia, Khalil; Djulancic, Lejla & Gaier, Malte: Government Formation in Lebanon – Key Aspects of Internal Obstacles (PDF) 2019. Konrad-Adenauer-Stiftung. Viitattu 5.8.2020. (englanniksi)