Tässä artikkelissa käsitellään MYEL-eläkevakuutus:n merkitystä nyky-yhteiskunnassa. MYEL-eläkevakuutus on ollut johtavassa asemassa eri alueilla politiikasta populaarikulttuuriin, ja sen vaikutus ihmisten jokapäiväiseen elämään on kiistaton. Kautta historian MYEL-eläkevakuutus on ollut keskustelujen, tutkimusten ja tutkimuksen kohteena, jossa on pyritty ymmärtämään sen vaikutusta yhteiskuntaan. Tässä mielessä MYEL-eläkevakuutus:n kehitystä ajan mittaan tarkastellaan tarkasti analysoimalla sen merkitystä eri yhteyksissä ja sen vaikutusta ihmisten elämään. Lisäksi tarkastellaan MYEL-eläkevakuutus:een liittyviä ajankohtaisia trendejä sekä sen tuomia haasteita ja mahdollisuuksia nykymaailmassa.
Maatalousyrittäjän eläkelain mukainen vakuutus (lyhenne MYEL-eläkevakuutus) on Suomessa käytössä oleva viljelijöiden, metsänomistajien, kalastajien ja poronhoitajien sekä heidän perheenjäsentensä työeläkevakuutus. Vakuutusvelvollisuus koskee myös tieteen ja taiteen apurahansaajia. Tätä lakisääteistä vakuutusta hoitaa Maatalousyrittäjien eläkelaitos – Mela.
MYEL-vakuutuksesta maksetaan vastaavia eläkkeitä kuin muustakin työeläkejärjestelmästä ja eläkettä karttuu samalla tavalla kuin muissakin työeläkkeissä. MYEL nostaa kokonaiseläketurvaa, vaikka vakuutettu olisi lisäksi muussa yrittäjä- tai palkkatyössä.
MYEL-vakuutus on useimmille maatalousyrittäjille pakollinen. Jos yrittäjä ei kuulu pakolliseen vakuutukseen, hän voi ottaa vakuutuksen vapaaehtoisena.
Vakuutus perustuu MYEL-työtuloon, jonka mukaan lasketaan kaikki eläkkeet, korvaukset ja päivärahat. MYEL-työtulo kuvaa maatalousyrittäjän tilallaan tekemää työpanosta. Työtulon määrityksessä pohjana käytetään maatalous- ja metsämaan pinta-alaa. Kalastajan ja poronhoitajan vakuutuksessa työtulon perusteena käytetään kalastustuloa ja porojen lukumäärää. Apurahansaajilla työtulo lasketaan myönnetyn apurahan määrästä.
MYEL-työtulosta lasketaan maatalousyrittäjän eläkkeet, korvaukset ja päivärahat. Myös vakuutusmaksut ja sijaisapumaksun suuruus lasketaan MYEL-työtulosta.
MYEL-eläkevakuutus oikeuttaa samoihin etuihin kuin muutkin lakisääteiset työeläkevakuutukset:
Lisäksi vakuutetun kuoleman jälkeen voivat lähiomaiset olla oikeutettuja ryhmähenkivakuutuskorvaukseen.
MYEL-vakuutettu maatalousyrittäjä ja apurahansaaja ovat oikeutettuja Mela-sairauspäivärahaan ja pakollisen MYEL-vakuutuksen rinnalla heillä on aina voimassa myös MATA-työtapaturmavakuutus. Maatalousyrittäjillä on mahdollisuus ottaa työtapaturmavakuutus myös vapaaehtoisena, ja karjataloutta harjoittavat maatalousyrittäjät ovat oikeutettuja lomituspalveluihin.
Vuoteen 2018 asti maatalousyrittäjien oli mahdollista hakea luopumistukea (lyhenne LUTU[1] ), jolla tuetaan maatalouden rakennemuutosta ja tilan toiminnan jatkumista.