Tässä artikkelissa aiomme tutkia historiaan lähtemättömän jäljen jättäneen hahmon Nikolaus Harnoncourt kiehtovaa elämää. Vuosien varrella Nikolaus Harnoncourt on ollut ihailun, kiistelyn ja keskustelun kohteena, ja hänen perintönsä elää tähän päivään asti. Hänen merkittävimmistä hyökkäyksistään hänen elämänsä synkimpiin hetkiin perehdymme Nikolaus Harnoncourt:n elämän läpikotaisin löytääksemme, mikä teki tästä hahmosta niin vaikutusvaltaisen. Todistusten, asiakirjojen ja analyysien avulla yritämme valaista Nikolaus Harnoncourt:n tärkeyttä ja vaikutusta hänen aikanaan ja nykyään ymmärtääksemme todella hänen perintönsä laajuutta.
Nikolaus Harnoncourt (oik. Johann Nicolaus Graf de la Fontaine und d’Harnoncourt-Unverzagt; 6. joulukuuta 1929 Berliini, Saksa – 5. maaliskuuta 2016[1] St. Georgen im Attergau, Itävalta[2]) oli saksalaissyntyinen itävaltalainen kapellimestari, joka tunnettiin erityisesti barokkimusiikin autenttisista tulkinnoista ja myöhemmin romantiikan ajan levytyksistä. Harnoncourt johti useimmin perustamaansa Wienin Concentus Musicus -yhtyettä.
Harnoncourt syntyi Berliinissä, kasvoi Grazissa ja opiskeli Wienissä. Harnoncourt perusti Concentus Musicus Wien -yhtyeen puolisonsa Alice Hoffelnerin kanssa vuonna 1953. Tuolloin hän itse oli vielä sellisti Wienin sinfoniaorkesterissa. Uusi yhtye omistautui periodisoittimien avulla toteutettuihin autenttisiin esityksiin, ja maineeseen se nousi 1970-luvulla. Tuolloin Harnoncourt soitti sekä viola da gambaa että selloa.
Harnoncourt oli 1960-luvulla tärkeimpiä hahmoja periodisoittimien käytön aloittamisessa Bachin h-molli-messun ja Matteus-passion levytyksillään. Yhdessä Gustav Leonhardtin kanssa hän levytti Bachin koko kantaattituotannon. Niin ikään Harnoncourtin toinen (2001) levytys Matteus-passiosta sai erittäin myönteisen vastaanoton. Noustuaan arvostetuimpien barokkimusiikin tulkitsijoiden joukkoon hän ryhtyi tekemään periodisoittimin levytyksiä myös romantiikan ajan musiikista. 1990-luvun alussa Harnoncourtin johdolla tehty kokonaislevytys Ludwig van Beethovenin sinfonioista on tullut arvostetuksi. Seuraavana oli vuorossa Johannes Brahmsin sinfonioiden kokonaislevytys.
Harnoncourt vieraili Helsingissä vuonna 1983 Zürichin oopperan kanssa.[3] Concentus Musicus Wien esitti Harnoncourtin johdolla ja Schönberg-kuoron kanssa Johann Sebastian Bachin Johannes-passion Helsingissä vuonna 2000 kaupungin kulttuuripääkaupunkivuonna.