Näätämöjoki

Tämän päivän artikkelissa aiomme puhua Näätämöjoki:stä, aiheesta, joka on noussut erittäin tärkeäksi viime vuosina. Näätämöjoki on aihe, joka on herättänyt keskustelua ja kiistoja eri aloilla poliittisesta sfääristä sosiaaliseen ja kulttuuriseen. Tässä artikkelissa tutkimme erilaisia ​​näkökulmia ja lähestymistapoja Näätämöjoki:een analysoimalla sen vaikutusta nykyiseen yhteiskuntaan ja sen merkitystä historiallisessa kontekstissa. Lisäksi keskustelemme Näätämöjoki:n vaikutuksista jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin sekä sen vaikutuksesta päätöksentekoon yksilö- ja kollektiivisella tasolla. Toivomme, että tämä artikkeli tarjoaa kattavan ja rikastuttavan näkemyksen Näätämöjoki:stä ja kutsuu pohtimaan ja keskustelemaan aiheesta, joka on erittäin tärkeä nykyään.

Näätämöjoki
Näätämöjoki
Näätämöjoki
Alkulähde Iijärvi
Laskupaikka Näätämövuono, Barentsinmeri
69°42′08″N, 29°32′20″E
Maat Suomi, Norja
Pituus 100 km
Alkulähteen korkeus 193 m
Valuma-alue 2962,48 [1] km²

Näätämöjoki (norj. Neidenelva, pohjoissaameksi Njávdánjohka) on Näätämöjoen vesistön laskujoki ja se alkaa Suomen Iijärvestä laskien jälkeen Norjan puolella Pohjoisen jäämeren Näätämövuonoon. Suomen puolella on jokea noin 50 kilometriä. Tällä matkalla vesi laskeutuu Iijärven tasosta (193 metristä) noin 130 metriä alemmas. Joki levenee muutamin kohdin järviksi, joista suurimpia ovat Kaarttilompolo, Vuodasluobal ja Opukasjärvi.[2]

Näätämöjoessa esiintyy luonnonvaraisena muun muassa merilohta, järvitaimenta, meritaimenta, harjusta ja haukea. Lohta uhkaavat kuitenkin muun muassa ylikalastus, kidusloinen Gyrodactylus salaris sekä haitallisena vieraslajina kyttyrälohi[3].

Lähteet

  1. Ekholm, Matti: Suomen vesistöalueet. (Vesi- ja ympäristöhallinnon julkaisuja – Sarja A 126) Helsinki: Vesi ja Ympäristöhallitus, 1993. ISBN 951-47-6860-4
  2. Näätämöjoen vesistöalue (69) Järvi-meriwiki. Suomen ympäristökeskus. Viitattu 9.2.2023.
  3. Tiihonen, Jarno: Suomi ja Norja neuvottelevat Näätämöjoen kalastussopimuksesta – vuosikymmeniä vanha sopimus ei mahdollista kestävää kalastusta Yle Luonto. 27.9.2024. Viitattu 27.10.2024.

Aiheesta muualla