Ohimolihas

Tässä artikkelissa aiomme tutkia Ohimolihas:n vaikutusta nyky-yhteiskuntaan. Ohimolihas on aihe, joka on viime vuosina kiinnittänyt tutkijoiden, ammattilaisten ja asiantuntijoiden huomion ja synnyttänyt laajaa keskustelua eri aloilla. Alkuperäistään sen vaikutukseen ihmisten jokapäiväiseen elämään Ohimolihas on merkinnyt ennen ja jälkeen tapaa, jolla elämme ja suhtaudumme ympäristöömme. Yksityiskohtaisen analyysin avulla Ohimolihas:een liittyvistä keskeisistä näkökohdista pyrimme ymmärtämään sen tärkeyden, sen seuraukset ja mahdolliset ratkaisut sen asettamiin haasteisiin vastaamiseksi.

Ihmisen ohimolihas

Ohimolihas (lat. musculus temporalis) kuuluu puremalihaksiin. Se lähtee ohimoluun ohimokuopasta (lat. fossa temporalis) ja päättyy alaleukaluun ohimolisäkkeeseen (lat. processus coronoideus mandibulae). Sen päällä sijaitsee otsalihas. Ohimolihaksen tehtävänä on nostaa alaleukaa painaen sitä yläleukaa vasten. Ohimolihasta hermottaa alaleukahermo kuten muitakin puremalihaksia.

Märehtijöillä ohimolihasta on vaikea erottaa saman alueen muista lihaksista. Lihansyöjillä puolestaan ohimolihas on vahvin pään lihaksista.[1]

Katso myös

Lähteet

  1. König & Liebich: ”2”, Veterinary Anatomy of Domestic Mammals, s. 121. Saksa: Schattauer, 2007. ISBN 978-3-7945-2485-3 (englanti)

Aiheesta muualla