Tässä artikkelissa perehdymme Paralleeliaksiooma:n kiehtovaan maailmaan ja tutkimme sen eri puolia, ominaisuuksia ja merkitystä nyky-yhteiskunnassa. Paralleeliaksiooma on kiinnittänyt niin tutkijoiden, asiantuntijoiden kuin harrastajien huomion sen vaikutuksesta historiaan ja sen merkitykseen nykymaailmassa. Näillä linjoilla käsittelemme sen alkuperää, kehitystä ja vaikutusta niinkin erilaisilla aloilla kuin kulttuuri, teknologia, tiede ja taiteet. Ymmärtääksemme täysin Paralleeliaksiooma:n laajuuden, sukeltaamme yksityiskohtaiseen analyysiin, joka valaisee sen merkitystä eri yhteyksissä ja sen merkitystä jokapäiväisessä elämässä.
Paralleeliaksiooma, paralleelipostulaatti eli yhdensuuntaisaksiooma on euklidisen geometrian aksiooma. Sen mukaan:
Annetun suoran ulkopuolella olevan pisteen kautta kulkee aina yksi ja vain yksi annetun suoran kanssa yhdensuuntainen suora, toisin sanoen sellainen suora, joka kuuluu samaan tasoon mutta ei leikkaa annettua suoraa.
Aksiooma voidaan esittää monessa keskenään loogisesti yhtäpitävässä muodossa. Edellä esitetty muotoilu tunnetaan myös nimellä Playfairin aksiooma, skotlantilaisen matemaatikon John Playfairin mukaan. Euklideen alkuperäisessä teoksessa aksiooma oli kuitenkin muotoiltu näin:
Jos suora leikkaa kaksi muuta suoraa siten, että sisäpuolisten, leikkaajan samalla puolella olevien kulmien summa on vähemmän kuin kaksi suoraa kulmaa, siinä tapauksessa nämä kaksi suoraa riittävän kauas jatkettuina leikkaavat myös toisensa sillä puolella, jossa sanottujen kulmien summa on pienempi kuin kaksi suoraa kulmaa.
Voidaan osoittaa, että nämä kaksi muotoilua ovat keskenään yhtäpitävät.
Aikojen kuluessa useat matemaatikot yrittivät selvittää, voitaisiinko paralleeliaksiooma todistaa geometrian muiden aksioomien avulla. Osoittautui kuitenkin, että jokaisessa sellaisessa yrityksessä käytettiin, tietoisesti tai tiedostamatta, hyväksi jotakin olettamusta, joka on yhtäpitävä paralleelipostulaatin kanssa ja jota ei ilman sitä voida todistaa pelkästään Eukleideen muiden aksioomien avulla. Tällaisia olettamuksia, jotka näin ollen voitaisiin käsittää myös paralleeliaksiooman vaihtoehtoisiksi muotoiluiksi, ovat esimerkiksi seuraavat:
Lopulta 1800-luvulla kuitenkin osoitettiin, että se on loogisesti muista aksioomista riippumaton. Onkin kehitetty myös epäeuklidinen geometria, jossa paralleeliaksiooma ei ole voimassa.