Parsat

Tämänpäiväisessä artikkelissa aiomme syventyä aiheeseen Parsat, aihe, joka epäilemättä herättää suurta kiinnostusta laajalle lukijajoukolle. Parsat on aihe, joka on kiinnittänyt kaiken ikäisten ja eri elämänalojen ihmisten huomion, ja sen merkitys ylittää rajat ja kulttuurit. Tässä artikkelissa tutkimme Parsat:n eri näkökohtia ja käsittelemme sen historiallista merkitystä, sen vaikutusta nykyiseen yhteiskuntaan ja mahdollisia tulevaisuuden vaikutuksia. Parsat on aihe, joka ansaitsee tarkan tarkastelun sen todellisen laajuuden ja merkityksen ymmärtämiseksi sen vaikutuksesta talouteen ja rooliin populaarikulttuurissa.

Parsat
Kukkiva parsa eli ruokaparsa (Asparagus officinalis).
Kukkiva parsa eli ruokaparsa (Asparagus officinalis).
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophytina
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliopsida
Kladi: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Asparagales
Heimo: Parsakasvit Asparagaceae
Alaheimo: Asparagoideae
Suku: Parsat Asparagus
L.
Katso myös

  Parsat Wikispeciesissä
  Parsat Commonsissa

Parsaviljelys Saksassa.

Parsat (Asparagus) on kasvisuku parsakasvien heimossa ja heimon tyyppisuku. Suvussa on 160–290 lajia, joita tavataan Euroopassa, Aasiassa, Afrikassa, Australiassa ja Meksikossa.[1] Parsat ovat monivuotisia ruohoja tai puolipensaita. Niiden lehdet ovat suomumaiset ja lehtien sijasta vihreänä yhteyttävänä osana ovat laakaversot.

Parsalajeja

Parsa eli ruokaparsa on yleinen viljelykasvi, jonka kevätversoja käytetään vihanneksena. Esimerkiksi unelma ja natalinparsan lajike hienohelma ovat huonekasvina viljeltyjä parsoja.

Lähteet

Viitteet

  1. Stevens, P. F. (2001–): Angiosperm Phylogeny Website (Asparagaceae) mobot.org. Viitattu 2.1.2012. (englanniksi) (taksonomian ja luokittelun lähde)
  2. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Helsinki: Puutarhaliiton julkaisuja nro 363, 2012. ISBN 978-951-8942-92-7
  3. Finto: Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet: Parsat (Asparagus)
  4. Suomen Lajitietokeskus: Parsat – Asparagus

Aiheesta muualla