Platu 25

Tämän päivän artikkelissa tutkimme Platu 25:tä, aihetta, joka on kiinnittänyt monien huomion viime vuosina. Keskitymme Platu 25:een ja analysoimme sen vaikutusta jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin terveydestä teknologiaan. Kun perehdymme tähän aiheeseen, käsittelemme sen historiaa, sen nykyisiä sovelluksia ja sen tulevaisuuden mahdollisuuksia. Haastattelemalla Platu 25-asiantuntijoita ja analysoimalla relevantteja tietoja, tämä artikkeli pyrkii valaisemaan tiettyä Platu 25:n näkökohtaa, joka usein jätetään huomiotta. Lisäksi tutkimme, kuinka Platu 25 on kehittynyt ajan myötä ja kuinka se muuttaa maailmaa, jossa elämme. Valmistaudu jännittävälle matkalle Platu 25:n maailmaan.

Platu 25
Suurin pituus (LOA) 7,5 m
Leveys 2,52 m
Syväys 1,62 m
Paino 1240 kg
Kölipaino 510 kg
Isopurje 20,5 m2
Fokka / Genua 12,6 m2
Spinaakkeri 52,0 m2
Miehistö 5

Platu 25 on 25-jalkainen urheilullinen kilpapurjevene. Platu 25 on Euroopan suurin nykyaikainen yksityyppiluokka. Euroopassa veneitä on yli 500 kappaletta. Vuonna 2005 ISAF -tunnustuksen saaneen luokan maailmanmestaruuskilpailuihin odotetaan vuosittain yli 100 venekuntaa. MM-kilpailuihin osallistuu lukuisia purjehduksen ammattilaisia, joten harrastuksessa pitkälle edenneille amatööreille riittää myös haasteita. Luokka on tunnettu hyvästä tunnelmasta ja tasokkaasta kilpapurjehduksesta. Suomessa veneluokan toimintaa hallinnoi ja kehittää Suomen Urheiluveneliitto ry. Platu on esitelty kotimaisten venelehtien artikkeleissa; Vene-lehti 4/2006[1] ja syksyn 2005 Pro Sail -lehdessä

Historia

Platu syntyi suunnittelija Bruce Farrin kynästä 1990-luvun puolivälissä urheiluveneiden aaltoon. Siitä tuli nopeasti kaikilla mantereilla suosittu yksityyppiluokka. Euroopassa Beneteau 25 nimellä tunnetun Platun suunnittelu perustuu Farrin tekemiin havaintoihin hänen kehitellessään Volvo Ocean Race -veneitä. Platussa on samankaltaisuuksia edellisten sukupolvien ”VOR”-veneiden kanssa.

Suomen Platu-laivue

  • s/y Peto Jr, Helsinki
  • s/y Lutfisk, Helsinki
  • s/y Averell Dalton, Rauma
  • s/y Woosh, Helsinki
  • s/y Pyssy, Helsinki
  • s/y Farrina, Helsinki
  • John Doe, Helsinki
  • s/y Oona, Jyväskylä

Kuvia

Lähteet

  1. Vene-lehti 4/2006 sivu 22: koepurjehdusartikkelin referaatti (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla