Nykymaailmassa Predikaatti (lauseenjäsen):stä on tullut tärkeä ja yleinen kiinnostava aihe laajalle yhteiskunnalle. Politiikasta tieteeseen, kulttuurin ja teknologian kautta Predikaatti (lauseenjäsen) on vaikuttanut jokapäiväiseen elämäämme monin tavoin. On monia näkökulmia, joista Predikaatti (lauseenjäsen):tä voidaan lähestyä, ja jokainen niistä tarjoaa kiehtovan ja jatkuvasti kehittyvän panoraaman. Tässä artikkelissa tutkimme joitain Predikaatti (lauseenjäsen):n tärkeimmistä ulottuvuuksista analysoimalla sen vaikutuksia eri alueilla ja sen ennustetta tulevaisuuteen.
Predikaatti, suomeksi aiemmin myös maine[1], on lauseenjäsen. Se on lauseen ykkösargumentti, eli jokaisessa lauseessa on vähintään predikaatti ja subjekti. Predikaatti ilmaisee tavallisesti subjektin toimintaa, ominaisuutta tai tilaa: esim. lintu lentää [2] Poikkeuksena ovat persoonattomat lauseet, jotka liittyvät yleensä säähän, esimerkiksi “Sataa.” jolloin lauseessa on vähintään predikaatti.
Lauseen predikaatti on aina persoonamuodossa oleva verbi eli teonsana.[3] Suomen kielessä predikaattiin voi myös sisältyä subjekti verbin taipuneessa muodossa (kuten “juoksen”) eikä ilmisubjektia tällöin tarvita. Predikaatti on suomen kielessä välttämätön, toisin kuin subjekti, joka on esimerkiksi ruotsissa tai englannissa myös pakollinen. Predikaatti sijoittuu lauseessa predikaattipositioon. Suomessa, joka on SVO-kieli, tyypillinen predikaattipositio on subjektin ja objektin välissä. Suhteellisen vapaan lausekejärjestyksen vuoksi predikaatin paikka voi suomen kielessä kuitenkin vaihdella haluttaessa painottaa eri lauseenjäseniä.