Nykymaailmassa Professori (arvonimi) on aihe, joka on herättänyt monien ihmisten huomion eri aloilla. Politiikasta tieteeseen, viihteen ja teknologian kautta Professori (arvonimi) on asettanut itsensä keskustelu- ja keskustelupisteeksi yhteiskunnassa. Tämä aihe vaikuttaa ihmisten jokapäiväiseen elämään ja on herättänyt kasvavaa kiinnostusta ymmärtää sen pitkän aikavälin vaikutukset ja seuraukset. Tässä artikkelissa tutkimme Professori (arvonimi):een liittyviä eri näkökohtia sen alkuperästä sen vaikutukseen populaarikulttuuriin, jotta voimme tarjota kattavan yleiskatsauksen tästä kiehtovasta aiheesta.
Professori (lat. professor) on useissa maissa käytetty arvonimi tai opettajan nimitys.
Professorin nimi ja arvo on Suomessa tasavallan presidentin myöntämä arvonimi, joka kuuluu 6. ryhmään. Arvonimestä maksettavan veron määrä on joko 12 000 euroa tai 3 000 euroa.
Arvonimi myönnettiin Suomen itsenäisyyden aikana ensimmäisen kerran toukokuussa 1919.[1] Vuosien 1918–2013 aikana professorin arvonimi on myönnetty 1 195 henkilölle.[2] [3]
Professorin arvonimi oli käytössä myös autonomian aikana, jolloin sen sai muun muassa Robert Kajanus.
Professorin arvonimi Suomessa voidaan myöntää myös tutkimuslaitoksen tai muun tutkimusyksikön johtajalle, jos hänellä on professorin tehtävään vaadittava pätevyys. Arvonimi voidaan antaa myös taiteellisista tai yhteiskunnallisista ansioista. Professorin arvonimen taiteellisista ansioista ovat Suomessa saaneet esimerkiksi Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen, Aukusti Tuhka, Geza Szilvay, Walentin Chorell, Hannu Norjanen, Jörn Donner, Nandor Mikola, Nikolai Lehto, Okko Kamu, Ensio Seppänen, Heljä Liukko-Sundström ja Reidar Särestöniemi.