Punasuutetra

Tämä artikkeli käsittelee aihetta Punasuutetra, joka on herättänyt suurta kiinnostusta eri aloilla. Punasuutetra on kiinnittänyt tutkijoiden, akateemikkojen, ammattilaisten ja suuren yleisön huomion sen nykypäivän merkityksellisyyden vuoksi. Tämän artikkelin aikana tutkitaan erilaisia ​​lähestymistapoja, näkökulmia ja näkökohtia, jotka liittyvät Punasuutetra:een, tavoitteena tarjota laaja ja täydellinen näkemys tästä aiheesta. Sen alkuperästä sen vaikutuksiin yhteiskunnassa, mitä Punasuutetra tarkoittaa ja sen vaikutuksia eri yhteyksissä, tarkastellaan perusteellisesti. Lisäksi analysoidaan Punasuutetra:een liittyviä mahdollisia tulevaisuuden näkymiä ja trendejä sen pitkän aikavälin ennusteen ymmärtämiseksi.

Punasuutetra
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Tetrakalat Characiformes
Heimo: Tetrat Characidae
Suku: Hemigrammus
Laji: rhodostomus
Kaksiosainen nimi

Hemigrammus rhodostomus
Ahl, 1924

Katso myös

  Punasuutetra Wikispeciesissä
  Punasuutetra Commonsissa

Punasuutetra (Hemigrammus rhodostomus) on tetrojen heimoon kuuluva kala, jota kutsutaan joskus myös romminokaksi. Romminokka-nimi on liitetty muihinkin sukulaislajeihin, etenkin punapäätetraan Hemigrammus bleheri.[2]

Koko ja ulkonäkö

Punasuutetra on noin 5 cm pitkä. Vartalon yleisväri on läpikuultavan hopeanharmaa, pään etuosa on kirkkaanpunainen, mutta punainen ei ulotu kiduskannen yli. Evät ovat isot ja kaarevat, pyrstö mustakeltaraitainen. Keskimmäinen musta raita jatkuu hentona myös vartalon puolelle. Punapäätetrasta lajin erottaa hiukan isompana, tämän mustan raidan takia sekä joskus punaisesta värialueesta.

Alkuperä

Punasuutetra on kotoisin Etelä-Amerikasta Amazonin ja Orinoco-joen vesistöstä[3]

Käyttäytyminen ja lisääntyminen

Punasuutetraa pidetään vaikeana saada lisääntymään akvaariossa. Se vaatii lisääntyäkseen pehmeää, hiukan hapanta vettä ja pusikkoisia kasveja, joiden joukkoon se sirottelee mätinsä.[4]

Vesiolot ja ravinto

Punasuutetra viihtyy monenlaisissa lämpötiloissa: 23,0–29,0 °C. Sopiva happamuus on pH 6,0–7,5.[5] Myöskään ruoan suhteen se ei ole turhantarkka; hiutaleet käyvät mainiosti.

Lähteet

  1. Instituto Chico Mendes de Conservação da Biodiversidade (ICMBio): Hemigrammus rhodostomus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2022-1. 2022. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 1.9.2022. (englanniksi)
  2. Carey, R.: The Three Species of Rummy-nose Tetras (kuvallinen esitys lajieroista) characin.com. Arkistoitu 4.3.2008. Viitattu 22.2.2008.
  3. Hemigrammus rhodostomus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 22.2.2008. (englanniksi)
  4. Aquatic Community
  5. Aqua-fish.net