Nykyään QoS on aihe, joka on saanut suurta merkitystä nyky-yhteiskunnassa. Ilmestymisestään lähtien se on herättänyt suurta keskustelua eri aloilla, olipa kyse politiikasta, taloudesta, terveydestä tai tekniikasta. QoS on vanginnut niin asiantuntijoiden kuin aloittelijoidenkin huomion, koska se vaikuttaa ihmisten jokapäiväiseen elämään ja nykymaailman muotoutumiseen. Tässä artikkelissa tutkimme QoS:een liittyviä eri näkökohtia, analysoimme sen seurauksia ja haasteita sekä mahdollisia ratkaisuja, joita sen ymmärtämisestä voi syntyä.
QoS (engl. Quality of Service) on termi, jolla tarkoitetaan tietoliikenteen luokittelua ja priorisointia. Priorisoinnin perusteella osaa liikenteestä voidaan hidastaa tai jopa pudottaa kokonaan pois, mikäli linjojen välityskyky ei riitä. Liikennettä voidaan priorisoida sovellusten, käyttäjien tai käytettyjen tietokoneiden perusteella.
QoS-tekniikoita on kahdenlaisia. Luokittelutekniikat keskittyvät QoS-tiedon jakamiseen ja liikenteen luokitteluun, kun taas suodintekniikat ovat erilaisia algoritmeja itse reitittimissä, jotka toteuttavat itse suodatusta ja priorisointia.
QoS-termiä käytetään kaikessa tietoliikenteessä, mutta seuraava koskee TCP/IP-protokollia.
Nykyisen Internet-protokollan kanssa käytetään DiffServiä eli eriytettyjä palveluita, jossa liikenteeseen kiinnitetään prioriteettilappu. Aktiivisempi vaihtoehto on IntServ, yhdistetyt palvelut, jossa erillisellä kontrolliprotokollalla varataan kaistanleveyttä.