R1 (reaktori)

Tässä artikkelissa käsittelemme R1 (reaktori):n aihetta kattavasta ja analyyttisestä näkökulmasta, tavoitteenamme tarjota täydellinen ja yksityiskohtainen näkemys tästä asiasta. Läpi tekstin tutkimme erilaisia ​​R1 (reaktori):een liittyviä näkökohtia sen alkuperästä ja historiasta sen merkitykseen nykyään. Samoin tarkastelemme asiasta erilaisia ​​mielipiteitä ja teorioita tarjotaksemme lukijalle laajan ja rikastuttavan näkökulman R1 (reaktori):stä. Lisäksi esittelemme konkreettisia esimerkkejä ja tapaustutkimuksia, jotka auttavat havainnollistamaan ja havainnollistamaan R1 (reaktori):n vaikutuksia eri alueilla. Ei ole epäilystäkään siitä, että R1 (reaktori) on erittäin kiinnostava ja monimutkainen aihe, minkä vuoksi on tärkeää käsitellä sitä sen ansaitsemalla syvyydellä ja tarkkuudella.

R1 toiminnassa 60-luvulla

R1 oli ensimmäinen ruotsalainen ydinreaktori, se käynnistettiin vuonna 1954. Se toimi Kuninkaallisen teknisen korkeakoulun tiloissa Valhallavägenin varrella Tukholmassa. Sen rakensi AB Atomenergi (per. 1947).

Rakennustyöt alkoivat oppilaitoksen Q-rakennuksen alapuolisessa kallioperässä vuonna 1950. Reaktori tuli kriittiseksi 13. heinäkuuta 1954 kello 18.59. Reaktorin teho oli aluksi 300 kW, myöhemmin sitä nostettiin 1 MW:iin. Polttoaineena käytettiin alumiinilejeerinkiin kapseloitua rikastamatonta luonnon uraania. Hidastimena käytettiin Norjassa tuotettua raskasta vettä. Reaktori pysäytettiin 6. heinäkuuta 1970 jonka jälkeen 4,8 tonnia ydinpolttoainetta siirrettiin Studsvik-yhtiön (entinen AB Atomenergi) välivarastoon, jossa sitä säilytettiin vuoteen 2007 saakka. Sieltä se siirrettiin edelleen Sellafieldin ydinjätteen jälleenkäsittelylaitokselle Isoon-Britanniaan.

R1:en jälkeen Ruotsissa käynnistettiin epäloogisesti numeroitu R0 -reaktori ja R2 -reaktori.

Aiheesta muualla