Nykymaailmassa Raffinointi:stä on tullut kiinnostava ja keskustelunaihe monilla aloilla. Politiikasta ja taloudesta terveyteen ja viihteeseen Raffinointi on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion ympäri maailmaa. Raffinointi:llä on vaikutusta, joka kattaa useita yhteiskunnan näkökohtia, ja se tuottaa edelleen kiistoja ja pohdiskelua. Tässä artikkelissa tutkimme Raffinointi:n eri puolia ja sen vaikutusta jokapäiväiseen elämään, analysoimme sen merkitystä nykyisessä kontekstissa ja sen mahdollisia vaikutuksia tulevaisuudessa. Samoin tutkimme erilaisia näkökulmia ja mielipiteitä Raffinointi:stä, tavoitteenamme piirtää täydellinen panoraama, jonka avulla voimme ymmärtää sen laajuutta ja merkitystä nyky-yhteiskunnassa.
Tähän artikkeliin tai osioon ei ole merkitty lähteitä, joten tiedot kannattaa tarkistaa muista tietolähteistä. Voit auttaa Wikipediaa lisäämällä artikkeliin tarkistettavissa olevia lähteitä ja merkitsemällä ne ohjeen mukaan. |
Raffinointi tarkoittaa jalostamista tai puhdistamista. Raffinoinnilla tarkoitetaan pääasiassa sitä prosessia, jonka avulla puhdistetaan jokin aine, ts. erotetaan jokin tietty aine jostain toisesta aineesta. Raffinaatit ovat elintarviketeollisuuden tai kaivannaisteollisuuden valmistamia tuotteita tai muita tuotoksia, joista on jokin osa poistettu. Tämän luokan elintarvikkeet sisältävät yleensä paljon valkeita vehnäjauhoja.lähde?
Käsite raffinointi on yleisessä käytössä elintarvikkeiden yhteydessä, ja usein sävyltään kielteisessä merkityksessä. Raffinointi tarkoittaa, että elintarvikkeesta on poistettu sellaisia osatekijöitä, jotka saattavat olla ihmisen kannalta hyödyllisiä, mutta jotka kuitenkin syystä tai toisesta halutaan poistaa, esimerkiksi niistä tulee raffinoinnin tuloksena hienompia ja siten myyvämpiä.
Elintarvikkeiden raffinointi vähentää usein niiden sisältämiä ravinteita, mutta toisaalta se vähentää myös ravinteiden imeytymistä heikentäviä fytaatteja.[1][2]. Raffinointi vähentää usein myös ruoan makua, esimerkiksi raffinoitu kookosöljy ei maistu eikä tuoksu miltään[3]. Muita esimerkkejä raffinoiduista elintarvikkeista eli raffinaateista ovat sokeri, valkoiset vehnäjauhot, ruissihtijauho ja valkoinen riisi. Riisin raffinointi keksittiin jo 1800-luvun puolivälissä[4][5].
Esimerkiksi Talvivaaran kaivos tuottaa bioliuotusprosessinsa vuoksi runsaasti raffinaattilientä, jossa ei ole enää suuria määriä arvometalleja, mutta sulfaattia sekä esimerkiksi mangaania voi olla paljonkin.[6][7]