Si vis pacem, para bellum

Nykyään Si vis pacem, para bellum on erittäin ajankohtainen ja ajankohtainen aihe, joka koskee kaikenikäisiä ja -kulttuurisia ihmisiä. Yhä useammat ihmiset ovat kiinnostuneita oppimaan Si vis pacem, para bellum:stä ja ymmärtämään sen vaikutusta moderniin yhteiskuntaan. Sen tärkeyden vuoksi on ratkaisevan tärkeää tutkia Si vis pacem, para bellum:tä edelleen sen seurausten ja mahdollisten ratkaisujen ymmärtämiseksi. Tässä artikkelissa tutkimme erilaisia ​​näkökulmia Si vis pacem, para bellum:een ja siihen, miten se vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme. Lisäksi keskustelemme maailmanlaajuisista vaikutuksista ja mahdollisista toimenpiteistä, joita voidaan toteuttaa tämän haasteen ratkaisemiseksi.

Si vis pacem, para bellum[1] (suom. Jos haluat rauhaa, varaudu sotaan) on lainaus Publius Flavius Vegetius Renatuksen teoksesta Epitoma Rei militaris, jonka uskotaan olevan kirjoitettu noin vuonna 390. Lausetta on käyttänyt tunnuksenaan saksalainen aseteollisuusyritys Deutsche Waffen und Munitionsfabriken. Lausetta pidetään myös Parabellum-termin lähteenä.

Lauseen muunnelmia

Lentävästä lauseesta Si vis pacem, para bellum on olemassa eri asioita tarkoittavia muunnelmia.

  • Si vis bellum para pacem – ”Jos haluat sotaa, varaudu rauhaan” – jos joku haluaa sotaan muiden valtioiden kanssa, hänen on uskoteltava pyrkivänsä rauhaan. Toisen tulkinnan mukaan se, joka uskoo rauhaan ja jättää varautumatta sotilaallisesti, joutuukin sotaan.
  • Si vis pacem para pactum – ”Jos haluat rauhaa, tee rauhansopimus”
  • Si vis pacem fac bellum – ”Jos haluat rauhaa, tee sota” – yleensä tällä tarkoitetaan sitä, että pienellä sodalla estetään suurempi sota, tai että rauhan edestä pitää käydä sota tilanteen selvittämiseksi.
  • Si vis pacem para pacem – ”Jos haluat rauhaa, valmistaudu rauhaan”

Lähteet

  1. Myös Igitur qui desiderat pacem, praeparet bellum. Gill, N.S.: Q. Prepare for War – Latin Quote from Vegetius About.com. Arkistoitu 11.9.2016. Viitattu 18.8.2016. (englanniksi)