Sonia Delaunay

Tässä artikkelissa tutkimme Sonia Delaunay:n kiehtovaa maailmaa analysoimalla sen tärkeimpiä puolia ja sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan. Alkuperäistään nykypäivän evoluutioonsa Sonia Delaunay on ollut ratkaisevassa roolissa useilla aloilla, ja se on kiinnittänyt asiantuntijoiden ja fanien huomion. Näillä linjoilla tarkastelemme sen merkitystä, haasteita ja mahdollisia ratkaisuja ymmärryksemme ja käytön parantamiseksi. Sonia Delaunay herättää edelleen keskustelua populaarikulttuurin vaikutuksesta sen merkitykseen jokapäiväisessä elämässä, ja se herättää jatkuvaa kiinnostusta akateemisissa piireissä ja sen ulkopuolella. Liity tälle matkalle saadaksesi lisää tietoa Sonia Delaunay:stä ja sen vaikutuksista nykymaailmaan.

Sonia Delaunay yllään Casa Sonia -mallistoa, Madridissa, noin vuonna 1920.

Sonia Delaunay (o.s. Terk) eli Sonia Delaunay-Terk (ven. Соня Делоне-Терк); 14. marraskuuta 18855. joulukuuta 1979) oli syntyjään ukrainalainen, Ranskassa vaikuttanut taidemaalari. Hän kuuluu 1900-luvun merkittävimpiin naistaiteilijoihin. Delaunay opiskeli Pietarissa, Karlsruhen Kuvataideakatemiassa Saksassa ja l’Académie de la Palettessa Pariisin Montmartrella Ranskassa.

Delaunay kuului puolisonsa Robert Delaunayn kanssa abstraktin taiteen edelläkävijöihin. He maalasivat kirkkaiden värien keskinäisiä merkityksiä harmonisesti korostavia abstrakteja ja lyyrisiä sommitelmia, joiden tyyliä on kutsuttu kubistiseksi orfismiksi.

Jazzpersoona Charles Delaunay oli parin poika. Perhe asui ensimmäisen maailmansodan vuosina Iberian niemimaalla.

Vuonna 1963 Sonia Delaney lahjoitti viisikymmentäkahdeksan omaa ja neljäkymmentä miehensä työtä Pariisin nykytaiteen museoon. Hän on ensimmäinen nainen, joka töitä on ollut esillä Louvren näyttelyssä jo taiteilijan elinaikana.[1]

Delaunay sai vuonna 1975 nimityksen Kunnialegioonan upseeriksi. Hän oli kuollessaan 94-vuotias.

Katso myös

Lähteet

  1. Sonia Delaunay art1821.com. Viitattu 14.3.2009. (englanniksi)