Tšernobog

Nykymaailmassa Tšernobog on aihe, joka on saavuttanut suurta merkitystä yhteiskunnan eri alueilla. Politiikasta ja taloudesta kulttuuriin ja ihmissuhteisiin Tšernobog:stä on tullut keskeinen elementti, joka määrittää sävyn monille päätöksille ja toimille. Ajan myötä siitä on tullut tutkijoiden, asiantuntijoiden ja suuren yleisön kiinnostava kohde, joka on synnyttänyt keskusteluja, keskusteluja ja syvällisiä analyyseja, joissa pyritään ymmärtämään sen vaikutus ja laajuus. Tässä mielessä on olennaista käsitellä kattavasti ja yksityiskohtaisesti kaikkea, mitä Tšernobog sisältää, jotta saadaan selkeämpi ja täydellisempi näkemys sen vaikutuksesta nykyiseen yhteiskuntaan.

Tšernobog, Crnobog, Czorneboh tai Zernebog (ven. Чернобог, Tšernobog, puol. Czarnobóg) on slaavilainen jumaluus, josta tiedetään vähän mutta josta on spekuloitu paljon. Kaikki eri kirjoitusasut tarkoittavat mustaa jumalaa. On epäselvää, kuinka tärkeä tämä jumala oli muinaisille slaaveille ja miten laajalti hänet tunnettiin.

Ainoa Tšernobogin mainitseva historiallinen lähde on saksalaispappi Helmoldin Chronica Slavorum 1100-luvulta. Helmold kuvaa teoksessaan vielä pakanuudessa pysytelleiden slaaviheimojen uskomuksia ja elintapoja. Hän kertoo, kuinka slaaveilla oli juhlissaan tapana kierrättää keskuudessaan pikaria samalla ylistäen hyvää jumalaa hyvistä asioista ja kiroten pahaa jumalaa pahoista asioista. Tässä yhteydessä Helmold mainitsee pahan jumalan nimeksi Zcerneboch.[1] On huomattava, että kyseessä on pikemminkin saksalaisen, slaavien kieltä ja tapoja tuntemattoman Helmoldin oma tulkinta kuin tarkka kuvaus. Ei myöskään tiedetä, onko kyseessä erillinen jumaluus vai jonkin toisen jumalan ilmentymä.

Slaavilaisen mytologian tutkijat pitivät mustan jumalan olemassaoloa kuitenkin tosiasiana ja olettivat, että sen vastaparina piti olla olemassa myös valkoinen jumala Belobog. Tästä dualistisesta käsityksestä tehtiin paljon pitkälle meneviä johtopäätöksiä hataralle pohjalle. Myöhemmin käsitys mustan ja valkoisen jumalan vastakkainasettelussa slaavilaisessa mytologiassa on vahvasti kyseenalaistettu.

Taiteessa

Ajatus pahasta slaavilaisesta jumalasta on kiehtonut monia taiteilijoita, ja Tšernobog onkin saanut paikan varsin monien kirjojen, elokuvien ja videopelien hahmona tai inspiraationa. Näihin sisältyvät

Katso myös

Lähteet

  1. a b c d Radcliffe, Amy: AMERICAN GODS History Primer: Czernobog, a.k.a. Chernobog Nerdist. 7.5.2017. Viitattu 21.10.2020. (englanniksi)
  2. Review: The Peshawar Lancers (S. M. STIRLING) literaturo.org. Viitattu 21.10.2020. (englanniksi)