Nykyään Tornion murteet on erittäin tärkeä ja kiinnostava aihe monille ihmisille ympäri maailmaa. Tornion murteet on aihe, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi yhteiskunnallisen vaikutuksensa, ihmisten jokapäiväiseen elämään vaikuttamisensa tai ammattimaisen merkityksensä vuoksi. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Tornion murteet:een liittyviä eri puolia ja näkökulmia, analysoimme sen kehitystä ajan mittaan, sen vaikutuksia eri alueilla ja sen mahdollisia tulevaisuuden vaikutuksia. Alkuperäistään nykypäivään Tornion murteet on ollut keskustelun ja tutkimuksen kohteena, ja seuraavilla riveillä yritämme valaista tätä jännittävää aihetta.
Tornion murteet ovat suomen kielen peräpohjalaisiin murteisiin kuuluvia murteita, joita puhuvat suomalaiset Tornionjoen molemmin puolin Suomessa Enontekiön, Kolarin, Muonion, Pellon ja Ylitornion kunnissa, ja Ruotsin Länsipohjassa Alatorniossa, Hietaniemessä, Jukkasjärvellä, Junosuvannossa, Kaaresuvannossa, Kainulasjärvellä, Karungissa, Korpilompololla, Pajalassa, Tärännössä, Vittangissa ja Ylitorniolla.
Ruotsin puolella Tornion murteesta ja Jällivaaran murteista käytetään nimitystä meänkieli, jolla on Ruotsissa vähemmistökielen asema.