Törmäviini

Nykymaailmassa Törmäviini:stä on tullut erittäin kiinnostava ja tärkeä aihe. Sen vaikutus kattaa eri alojen näkökohdat teknologiasta terveyteen, mukaan lukien politiikka ja kulttuuri. On ilmeistä, että Törmäviini herättää suurta kiinnostusta nyky-yhteiskunnassa ja synnyttää keskusteluja ja pohdiskeluja sen vaikutuksista ja seurauksista. Tässä artikkelissa tutkimme edelleen Törmäviini:n roolia ja vaikutusta elämän eri aloilla, analysoimalla sen merkitystä nykyisessä kontekstissa ja sen tulevaisuuden ennustetta.

Törmäviini
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Ylälahko: Rosanae
Lahko: Vitales
Heimo: Viiniköynnöskasvit Vitaceae
Suku: Viiniköynnökset Vitis
Laji: riparia
Kaksiosainen nimi

Vitis riparia
Michx.

Katso myös

  Törmäviini Wikispeciesissä
  Törmäviini Commonsissa

Törmäviini (Vitis riparia) on Pohjois-Amerikassa luonnossa kasvava viiniköynnös. Se on Pohjois-Amerikan luonnonvaraisista viinikönnöksistä yleisin ja levinnyt pohjoisempaan kuin muut lajit.[1] Sen lajikkeita kasvatetaan erityisesti aitoviinin perusrungoksi, ja myös koristekasviksi. Sitä on käytetty myös risteytyksiin muiden viinilajien kanssa, sillä luontaisen levinneisyysalueensa ansiosta se kestää hyvin kylmää.

Törmäviini on puutuvavartinen köynnös, joka kiipeää tuen ympärille kiertyvien kärhien avulla. Sormiliuskaiset lehdet kasvavat 5–20 senttimetrin levyisiksi, ja kasvavat vuorottain köynnösvarressa. Kukat ovat yksikotisia, tuulipölytteisiä, ja niistä kypsyy hedelmä eli rypäle.

Esimerkiksi Minnesotan yliopistossa (erityisesti Elmer Svenson) suoritettiin 1900-luvun loppupuolella laajamittaista jalostustyötä, jossa törmäviini on antanut perimäänsä lukuisille kylmänkestäville viinlajikkeille. Törmäviiniä perimässään omaavia lajikkeita ovat mm. Beta, Summersweet, Somerset Seedless ja Edelweiss.

Lähteet

  1. Arboretum Mustila: Vitis riparia - törmäviini (Arkistoitu – Internet Archive) Viitattu 2.7.2020.