Valtiososialismi

Nykymaailmassa Valtiososialismi:stä on tullut monia ihmisiä kiinnostava aihe. Valtiososialismi on kiinnittänyt kaiken ikäisten ja -taustaisten henkilöiden huomion joko yhteiskunnallisen merkityksensä, arkielämän vaikutuksensa tai historiallisen merkityksensä vuoksi. Syntymisestään lähtien Valtiososialismi on ollut keskustelun, tutkimuksen ja analyysin kohteena, ja se on synnyttänyt suuren määrän tutkimusta ja mielipiteitä, jotka pyrkivät ymmärtämään sen merkitystä ja vaikutuksia eri yhteyksissä. Tässä artikkelissa tutkimme Valtiososialismi:n eri puolia sen alkuperästä sen nykyiseen vaikutukseen tavoitteenaan tarjota kattava näkemys tästä nykyään niin tärkeästä aiheesta.

Valtiososialismi on sosialismin muoto, jossa tuotantovälineet ovat valtion omistuksessa. Käytännössä tämä on usein tarkoittanut sitä, että valtionyhtiöillä on monopoli kaikilla tuotannonaloilla.

Valtiososialismin vastakohta sosialismin puitteissa on anarkososialismi. Yleensä kuitenkin valtiososialismia pidetään lähinnä kapitalismin vaihtoehtona, koska suurin osa 1900-luvun ei-kapitalistisista yhteiskunnista oli nimenomaan valtiososialistisia. Neuvostoliittoa on pidetty malliesimerkkinä valtiososialistisesta yhteiskunnasta.

Valtiososialistista yhteiskuntaa kutsutaan myös valtiokapitalismiksi. Valtionmonopolien katsotaan muun muassa itävaltalaisen taloustieteen mukaan riistävän työläisiä kapitalistien tavoin. Yleensä kapitalismilla kuitenkin tarkoitetaan tuotantovälineiden yksityisomistukseen perustuvaa talousjärjestelmää. Valtiokapitalismin käsitettä käyttävät lähinnä trotskilaiset.

Katso myös