Ñ

Nykymaailmassa Ñ on erittäin ajankohtainen aihe ja kiinnostaa suuresti yhteiskuntaa. Tekniikan ja globalisaation myötä Ñ on noussut keskustelunaiheeksi eri aloilla politiikasta tieteeseen. Tässä artikkelissa tutkimme eri näkökohtia Ñ:stä ja sen vaikutuksista nykypäivän yhteiskuntaan. Analysoimme sen vaikutuksia, sen kehitystä ajan myötä ja mahdollisia ratkaisuja sen aiheuttamiin haasteisiin. Ñ ei ole vain yleinen etu, vaan sillä on myös suoria seurauksia ihmisten elämään. Siksi on tärkeää ymmärtää sen merkitys ja vaikutus jokapäiväiseen elämäämme.

Ññ Ññ
 
Latinalaisen kirjaimiston täydennyksiä
Āā Àà Ää Åå Ãã Ĉĉ
Čč Ćć Çç Ðð Đđ Ɖɖ
Éé Êê Ƒƒ Ğğ Ĝĝ Ǧǧ
Ġġ Ĥĥ Ħħ Ïï İi Ǩǩ
Ŀŀ Łł Ŋŋ Ńń Ññ Ơơ
Ôô Őő Õõ Ōō Öö Øø
Řř ſ Ŝŝ Šš Şş Ŧŧ
Þþ Ůů Ŭŭ Űű Üü Ŵŵ
Ƿƿ Ȳȳ Źź Žž Żż Ʒʒ
Ligatuureja
Ææ IJ ij Œœ ß
Tarkkeita
´ ` ^ ˇ
¨ ˜ ¯
Luettelo kirjaimista

Ñ (ñ), esp. eñe, on kirjain, joka kuuluu espanjan kielen aakkosiin ja eräisiin muihin kieliin, joiden oikeinkirjoitus on saanut vaikutteita espanjasta. Se ääntyy palataalisena nasaalina ɲ, esimerkiksi sanassa España (Espanja).

Historiallisesti ñ on syntynyt kahdesta peräkkäisestä n-kirjaimesta.[1] Kirjaimen päällä olevaa aaltoviivaa nimitetään tildeksi.

Espanjan lisäksi ñ kuuluu aragonian, asturian, aimaran, ketšuan, guaranín, tagalogin, baskin ja galegon aakkosiin. Tataarin ja krimintataarin aakkosissa käytetään ñ-kirjainta ng-äänteen ŋ-merkkinä. Bretonissa ñ osoittaa edeltävän vokaalin nasaloimista.

Lähteet

  1. Buitrago, A., Torijano, J. A.: "Diccionario del origen de las palabras". Espasa Calpe, S. A., Madrid, 1998.

Aiheesta muualla