Nykyään American Le Mans Series on aihe, joka herättää suurta kiinnostusta yhteiskunnassa. Teknologian ja globalisaation myötä American Le Mans Series:stä on tullut olennainen aihe, joka vaikuttaa kaikenikäisiin ja -ammatteihin. American Le Mans Series on ollut sen alkuperästä tämän päivän vaikutuksiin asti keskustelun ja tutkimuksen kohteena eri aloilla. Tässä artikkelissa tutkimme eri näkökohtia, jotka liittyvät American Le Mans Series:een, syventämällä sen merkitystä, sen vaikutusta yhteiskuntaan ja sen kehitystä ajan myötä. Yksityiskohtaisen analyysin avulla pyrimme valaisemaan tätä aihetta ja tarjoamaan kattavamman ja ajantasaisemman näkemyksen.
American Le Mans Series | |
---|---|
![]() |
|
Ensimmäinen kausi | 1999 |
Viimeinen kausi | 2013 |
Virallinen kotisivu |
American Le Mans Series (ALMS) oli Pohjois-Amerikassa ajettava urheiluautosarja.
Sarjassa ajettiin neljässä luokassa: LMP1 ja LMP2 -luokkien Le Mans Prototype -prototyyppiautoilla sekä GT1 ja GT2 -luokkien Gran Turismo -urheiluautoilla. Säännöt olivat identtiset Le Mansin sääntöjen kanssa. Kilpailujen pituudet vaihtelivat tunnin ja 40 minuutin mittaisista kilpailuista Le Mansin 24 tunnin ajon hengen mukaisiin 12 tunnin kestävyysajoihin.
American Le Mans Seriesin perusti vuonna 1999 liikemies Don Panoz. Vuonna 1998 hän järjesti yhdessä Le Mansin 24 tunnin ajon järjestävän seuran Automobile Club de l’Ouestin (ACO) kanssa yhteistyössä Road Atlantan radalla Petit Le Mans -kilpailun esikuvansa hengessä osana Professional SportsCar Racing -sarjaa. Seuraavana vuonna sarjan nimi muutettiin nykyiseksi ja käyttöön otettiin ACO:n säännöt. ALMS:n ja ACO:n yhteistyötä jatketaan yhä, ja ALMS-tallit ovat etusijalla pääsystä Le Mansin ajoihin.
Vuonna 1999 sarjaan kuului kahdeksan kilpailua. Sarja käynnistyi Sebringin 12 tunnin ajoilla, ja päättyi Las Vegas Motor Speedwaylla ajettuun kilpailuun. Vuodeksi 2000 osakilpailujen määrä nousi kahteentoista, kaksi kilpailua ajettiin Euroopassa ja yksi Australiassa. Seuraavaksi kaudeksi Euroopan kilpailut poistuivat kalenterista ja kaudeksi 2001 luotiin oma European Le Mans Series -sarja, joka jäi yhden kauden pituiseksi. Alkuvuosina sarjan kilpailut käytiin lähinnä ovaaliratojen ja niiden sisäpuolelle tehtyjen mutkikkaiden rataosuuksien yhdistelmäradoilla, mutta kilpailuja on käyty myös varsinaisilla kilparadoilla kuten Laguna Secassa, Mosportissa, Road Atlantassa ja Sebringillä.
Mestaruussarjan kaksi parasta tallia saivat automaattisen osallistumisoikeuden seuraavan vuoden Le Mansin 24 tunnin ajoihin. Yksityistallit, joilla ei ole autotehtaiden tukea takanaan, kilpailivat lisäksi IMSA Cupista sekä kilpailukohtaisista palkinnoista. Sarjaan osallistuneet autotehtaat olivat Audi (LMP1), Porsche, Acura (LMP2), Chevrolet (GT1), sekä Panoz, Ferrari ja Porsche (GT2). Aikaisemmin sarjassa ovat olleet mukana myös Aston Martin, BMW, Cadillac ja Chrysler tehdastallien muodossa.
Kaudelle 2014 sarja yhdistyi Rolex Sports Car Series -sarjan kanssa muodostaen United SportsCar Championship -sarjan, joka nykyisin tunnetaan IMSA SportsCar Championship -sarjana.[1][2]