Andrew Wiles

Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Andrew Wiles:tä, aihetta, joka on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion ympäri maailmaa. Syntymisestään lähtien Andrew Wiles on herättänyt keskustelua, kiistoja ja suurta kiinnostusta eri aloilla, olipa kyse tieteestä, kulttuurista, politiikasta tai yhteiskunnasta yleensä. Vuosien varrella Andrew Wiles on kehittynyt ja vaikuttanut ihmisten elämään eri tavoin, ja siitä on tullut ilmiö, joka ansaitsee perusteellisen analysoinnin ja ymmärtämisen. Tässä tutkimuksessa analysoimme Andrew Wiles:n eri puolia ja näkökulmia tavoitteenaan valaista tätä nykypäivän niin tärkeätä aihetta.

Andrew Wiles

Andrew Wiles (s. 11. huhtikuuta 1953)[1] on brittiläinen Yhdysvalloissa vaikuttava matemaatikko, jonka suurin saavutus on Fermat’n suuren lauseen todistaminen.

Wiles etsi ratkaisua seitsemän vuotta ja vihdoin esitti todistuksen Isaac Newton Instituten järjestämässä kongressissa 23. kesäkuuta 1993. Asiantuntijat, jotka tarkistivat Wilesin käsikirjoituksen, löysivät todistuksesta virheen elokuussa 1993. Wiles sulkeutui taloonsa 14 kuukaudeksi ja sai lopulta virheen korjattua syyskuussa 1994. Fermat’n lauseesta oli jo todistettu osia, joten Wilesin tarvitsi todistaa se vain lauseen parittomille alkulukueksponenteille. Todistus pohjautui keksinnöille, joita ei ollut vielä Fermat’n aikana. Kaksi todistukseen liittyvää tutkimusta julkaistiin Annals of Mathematics -lehdessä toukokuussa 1995. Todistus oli lopullisesti ja virallisesti hyväksytty, ja yli 350 vuotta aikaisemmin esitetty ongelma ratkaistu.[2]

Norjan tiedeakatemia myönsi Fermat’n suuren lauseen ratkaisusta Wilesille Abelin palkinnon vuonna 2016.[3]

Lähteet

  • Singh, Simon: Fermat’n viimeinen teoreema: Kertomus ongelmasta, joka piinasi maailman parhaita matemaatikoita 358 vuoden ajan. ((Fermat’s enigma: The epic quest to solve the world's greatest mathematical problem, 1998.) Esipuhe: John Lynch. Suomennos Katriina Savolainen) Helsinki: Tammi, 1998. ISBN 951-31-1118-0

Viitteet

  1. Andrew John Wiles
  2. Singh, Simon 1998. Fermat'n viimeinen teoreema.
  3. Sample, Ian: Abel prize won by Oxford professor for Fermat's Last Theorem proof The Guardian. 15.3.2016. Viitattu 17.3.2016.

Aiheesta muualla