Benuenkongolaiset kielet

Nykyään Benuenkongolaiset kielet:stä on tullut monia ihmisiä ympäri maailmaa kiinnostava aihe. Sen merkitys on laajentunut eri aloille tieteestä ja teknologiasta kulttuuriin ja viihteeseen. Benuenkongolaiset kielet on herättänyt asiantuntijoiden ja harrastajien huomion synnyttäen intohimoista keskustelua ja jatkuvaa tiedon ja uutisten kulkua. Tässä artikkelissa tarkastelemme Benuenkongolaiset kielet:tä lähemmin ja tutkimme sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan. Sen alkuperästä sen vaikutukseen nykyhetkeen ja sen mahdollisten tulevaisuuden ennusteiden kautta uppoudumme syvälliseen tutkimukseen, joka auttaa meitä ymmärtämään paremmin tätä nykypäivänä niin läsnä olevaa ilmiötä.

Benuenkongolaiset kielet on nigeriläis-kongolaisen kielikunnan atlantinkongolaiseen haaraan kuuluva kieliryhmä, johon kuuluvia kieliä puhutaan pääasiassa Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Yli tuhat kieltä kattava ryhmä kattaa yli puolet kaikista voltankongolaisista kielistä.[1][2]

Suurin osa benuenkongolaisista kielistä kuuluu laajaan bantukielten alaryhmään. Suurimpia bantukieliä ovat swahili, ruanda, šona, xhosa ja zulu. Benuenkongolaisiin kieliin kuuluvia ei-bantukieliä ovat muun muassa igbo, joruba, tiv ja ibibio.[1][2]

Lähteet

  1. a b Lewis, M. Paul & Simons, Gary F. & Fennig, Charles D.: Benue-Congo Ethnologue: Languages of the World, Seventeenth edition. Dallas: SIL International. Viitattu 17.10.2014. (englanniksi)
  2. a b Hammarström, Harald & Forkel, Robert & Haspelmath, Martin & Nordhoff, Sebastian: Benue-Congo Glottolog 2.3. Leipzig: Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology. Viitattu 17.10.2014. (englanniksi)