FC Inter Turku

Nykyään FC Inter Turku-aihe on erittäin tärkeä ja kiinnostava monia ihmisiä ympäri maailmaa. Olipa kyseessä historiallinen näkökohta, tärkeä persoonallisuus, tekninen kehitys tai mikä tahansa muu aihe, FC Inter Turku on kiinnittänyt laajan yleisön huomion. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti FC Inter Turku:een liittyviä eri näkökohtia ja analysoimme sen vaikutusta, merkitystä ja mahdollisia seurauksia tulevaisuutta ajatellen. Alkuperäistään nykyiseen vaikutukseensa FC Inter Turku on aihe, joka ei jätä ketään välinpitämättömäksi ja ansaitsee sen tarkan tarkastelun. Liity meihin tälle FC Inter Turku:n löytö- ja tiedustelumatkalle.

FC Inter
Koko nimi Football Club International Turku
Lempinimet Inter
Perustettu 18. kesäkuuta 1990
Kaupunki Turku
Kenttä Veritas Stadion
– kapasiteetti 8 072
Sarja Veikkausliiga
Sarjataso 1.
Värit               
sininen, musta, punainen
Puheenjohtaja Nikolas Håkans[1]
Päävalmentaja Vesa Vasara[1]
Kapteeni Juuso Hämäläinen
}}
Kotipeliasu
}}
Vieraspeliasu
Mitalit
Veikkausliiga
Kultaa Kultaa 2008
Hopeaa Hopeaa 2011, 2012, 2019, 2020
Suomen Cup
Kultaa Kultaa 2009, 2018
Hopeaa Hopeaa 2014, 2015, 2020, 2022, 2024
Liigacup
Kultaa Kultaa 2008, 2024, 2025
Hopeaa Hopeaa 2007, 2022

Football Club International Turku eli FC Inter on vuonna 1990 perustettu turkulainen jalkapalloseura, joka on pelannut Suomen pääsarjassa, Veikkausliigassa, yhtämittaisesti kaudesta 1999 lähtien.[2] FC Inter pelaa kotiottelunsa Veritas-stadionilla, ja seuran tunnusvärit ovat sininen ja musta. FC Inter on voittanut Suomen mestaruuden kaudella 2008 sekä Suomen Cupin 2009 ja 2018. Lisäksi se on saavuttanut Veikkausliigassa neljä ja Suomen Cupissa kolme hopeaa.

Historia

1990-luku

FC Inter Turku perustettiin 18. kesäkuuta 1990 Turussa kahdeksan henkilön toimesta, kun vanhemmat halusivat luoda uuden harrastusmahdollisuuden Nappulaliiga-ikäisille pojille. Seura aloitti toimintansa yhdellä D-juniorijoukkueella.[3] Seuran väreiksi valittiin sininen ja musta (kolmantena värinä punainen), ja nimi sekä värit viittaavat italialaiseen FC Internazionale Milanoon. Seuran nimi rekisteröitiin virallisesti syyskuussa 1991.[4] Seuran nimi rekisteröitiin virallisesti syyskuussa 1991.[5]

Stefan Håkans perusti seuralle edustusjoukkueen, joka aloitti kaudella 1992 Kolmosessa ja sijoittui viidenneksi. Kaudelle 1993 FC Inter siirtyi Kakkoseen ottaen taloudellisissa vaikeuksissa olleen TuTo:n paikan. Toiminta muuttui ammattimaisemmaksi, ja joukkueeseen hankittiin kolme brasilialaista sekä kokenut Tero Forss. Tavoitteeksi asetettu nousu Ykköseen toteutui kauden päätteeksi.[4]

Veikkausliigaan FC Inter nousi toisella yrityksellä vuonna 1995. Liigadebyyttikaudella 1996 Hannu Paatelon valmentama joukkue aloitti erinomaisesti pelaten 10 ottelua tappioitta ja johti sarjaa pitkään. Kausi päättyi lopulta kuudenteen sijaan. Seuraava kausi 1997 oli vaikea ja johti putoamiseen Ykköseen. Joukkue kuitenkin palasi välittömästi takaisin liigaan sijoittumalla Ykkösen loppusarjassa kolmanneksi.

Paluukaudella 1999 FC Inter taisteli mitaleista ja sijoittui viidenneksi, ohittaen ensimmäistä kertaa paikallisvastustajansa TPS:n sarjataulukossa. Vuonna 2000 seurassa aloitettiin argentiinalaispelaajien rekrytointi, mikä muodostui seuran tavaramerkiksi tuleville vuosille. Joukkueessa pelasi kauden aikana viisi argentiinalaista, joista Gabriel Flores, Fernando Della Sala ja Arístides Pertot osoittautuivat menestyksellisiksi hankinnoiksi. Kauden päätteeksi Timo Askolin korvattiin valmentajana Pertti Lundellilla.

2000-luku

Turun derby FC Inter – TPS kesäkuussa 2005.

Pertti Lundellin valmentama FC Inter aloitti vuoden 2001 vahvasti. TPS:n pudottua Ykköseen Inter oli nyt Turun ainoa liigajoukkue. Richard Teberion maalivire piti joukkueen mitalitaistelussa alkukaudesta, mutta lopulta sijoitus oli viides. Vuosi 2002 oli kaksijakoinen: joukkue johti liigaa heinäkuussa, mutta voitti jäljellä olleista 15 ottelusta vain yhden päätyen kuudenneksi. Kauden kohokohta oli Ari Nymanin läpimurto.

Kari Virtanen otti valmennusvastuun kaudelle 2003 Lundellin erottua terveyssyistä. Joukkue sai käyttöönsä uuden kotiareenan, Veritas Stadionin, ja paikallisottelut TPS:ää vastaan palasivat. Heikon alun jälkeen Inter paransi loppukaudesta sijoittuen seitsemänneksi. Vuonna 2004 sekä Inter että TPS taistelivat mitaleista ja yleisömäärät kasvoivat. Inter saavutti historiansa parhaan sijoituksen, neljännen sijan.

Kaudella 2005 joukkue nuorentui. Tulokkaat Tomi Petrescu ja Miikka Ilo tekivät kumpikin 7 maalia, mutta tehokkain oli kamerunilainen Serge N'Gal. Inter menetti mitalimahdollisuutensa jälleen viime kierroksilla sijoittuen viidenneksi. Kesällä toteutui puheenjohtaja Stefan Håkansin unelma, kun Inter eteni Intertoto-cupissa toiselle kierrokselle.

Vuosi 2006 oli vaikea N'Galin ja Arístides Pertotin lähdettyä. Virtanen korvattiin kauden aikana hollantilaisella René van Eckillä, ja joukkue sijoittui kymmenenneksi, TPS:n taakse. Van Eckin palattua Sveitsiin valmentajaksi tuli toinen hollantilainen, Job Dragtsma. Kaudeksi 2007 hankittiin merkittäviä ulkomaalaisvahvistuksia: hollantilainen Jos Hooiveld, nigerialainen Dominic Chatto ja sierraleonelainen Patrick Bantamoi. Uudistunut joukkue sijoittui yhdeksänneksi.

Vuosi 2008 toi Interille ensimmäisen Suomen mestaruuden. Ennakkosuosikkina pidetyn TPS sijaan Inter hallitsi sarjaa alusta loppuun. Joukkue koki ensimmäisen tappionsa vasta 18. ottelussaan ja varmisti mestaruuden päätöskierroksella voittamalla FF Jaron 2-0. Mestaruuskauden avainpelaajia olivat Bantamoi, Hooiveld ja Chatto sekä läpimurron tehneet Joni Aho, Severi Paajanen, Mika Ojala ja Mika Mäkitalo.

Mestaruuden puolustaminen 2009 oli vaikeaa Hooiveldin ja Chatton lähdettyä. Alakertaa vahvistivat paluumuuttajat Ari Nyman ja Arístides Pertot. Vahvan alun jälkeen mestaruustoiveet kariutuivat keskikesällä, ja sijoitus oli lopulta viides. Kauden ilonaiheita olivat Timo Furuholmin läpimurto maalintekijänä ja Suomen cupin voitto Tampere Unitedia vastaan finaalissa 2-1.

Kaudella 2010 joukkueeseen palasi Mika Mäkitalo, mutta loukkaantumiset vaivasivat avainpelaajia. Parhaaksi maalintekijäksi nousi laitapakista laitahyökkääjäksi siirretty kapteeni Henri Lehtonen 11 maalillaan. Joukkue sijoittui kuudenneksi, jääden TPS taakse paikallisvertailussa.

2010-luku

FC Inter Turun kannattajaryhmät Ultraboyz ja Armada Turun derbyssä.

FC Inter palasi mitalikantaan vuonna 2011 saavuttaen hopeaa. Joukkueen kautta varjosti vain HJK:n ylivoima sarjassa. Hopea varmistui vasta viimeisellä kierroksella, kun Inter voitti tasapisteissä olleen JJK:n 2-1 Timo Furuholmin ja Henri Lehtosen maaleilla.

Hopeajoukkueen vahvuutena oli tehokas hyökkäyskolmikko: Timo Furuholm teki huimat 22 liigamaalia, Mika Ojala 16 ja Henri Lehtonen 15. Furuholm ja Ojala pelasivat myös maajoukkueessa, johon kutsuttiin myös puolustaja Joni Aho ja keskikenttäpelaaja Joni Kauko. Maalivahti Magnus Bahne oli palannut Ruotsista vahvistamaan joukkuetta. Kauden päätteeksi Furuholm valittiin Vuoden liigapelaajaksi ja Ojala Vuoden keskikenttäpelaajaksi.[6]

2020-luku

Vuonna 2022 FC Inter sijoittui liigacupissa hopealle hävittyään loppuottelussa FC Hongalle 3-1. Samalla kaudella joukkue saavutti hopean myös Suomen Cupissa, jossa loppuottelussa KuPS voitti Interin 1-0.[7][8]

Seuratunnukset

Seuravaakunat

Seuravaakunan idea on lainattu Kamerunin jalkapallomaajoukkueelta, joka oli iso puheenaihe seuran perustamisvuonna 1990 jolloin joukkue eteni Italian MM-kisoissa puolivälieriin.[9] Seuravaakunan viimeisteli entinen olympiapurjehtija Annika Mannström, joka oli AD-assistenttina mainostoimistossa tuohon aikaan. Mannström on kertonut piirtäneensä tunnuksen kuvittajan tavallisena työtehtävänä. Kaksikieliselle kaupungille ja seuralle ominaisesti sanat Åbo ja Finland ovat näkyvä osa tunnusta.[10]

Värit

Timo Furuholm FC Interin pelipaidassa.

Seuran värejä ovat sininen, musta ja punainen, jotka esiintyvät myös seuran peliasussa. Seuran värit ja nimi ovat lainattu italialaiselta Inter Milanolta.[11][9]

Stadion

Pääartikkeli: Veritas-stadion
Veritas-stadion.

FC Inter pelaa kotiottelunsa Veritas-stadionilla Kupittaalla, aivan Turun keskustan tuntumassa. Stadionilla pelaa myös toinen turkulainen seura TPS.

Stadion käsittää kolme katsomoa: vuoden 1952 olympialaisiin valmistuneen Olympiakatsomon, vuonna 2003 valmistuneen pääkatsomon, sekä vuoden 2009 naisten EM-kisoihin valmistuneen päätykatsomon. Veritas Stadionin istumakapasiteetti on 8 072 paikkaa, jonka lisäksi stadionilla on optio 1 300 seisomapaikalle.

FC Interin ja koko Veritas-stadionin yleisöennätys on 19. lokakuuta 2019 Suomen mestaruuden ratkaisseesta Interin ja KuPS:n ottelusta, jota seurasi 9 125 katsojaa.[12] Veritas Stadionilla on lämmitettävä luonnonnurmi (107 × 67 m) joka on edellytyksenä siihen, että Turussa voidaan pelata myös kansainvälisiä otteluita.[13]

Pelaajat ja valmentajat

Nykyinen joukkue

Tilanne 2. huhtikuuta 2025.[14][15]

Nro Paikka Pelaaja
Maalivahdit
1 M Suomi Eetu Huuhtanen
12 M Suomi Eero Vuorjoki
13 M Suomi Tino Kangasaho
Puolustajat
2 P Suomi Jussi Niska
3 P Suomi Juuso Hämäläinen
4 P Suomi Väinö Vehkonen
5 P Suomi Albin Granlund
6 P Norsunluurannikko Dimitri Legbo
16 P Alankomaat Bart Straalman
22 P Suomi Luka Kuittinen
24 P Suomi Sami Sipola
Nro Paikka Pelaaja
Keskikenttä
8 K Suomi Johannes Yli-Kokko
10 K Saksa Florian Krebs
17 K Ghana Bismark Ampofo
19 K Suomi Iiro Järvinen
25 K Suomi Joonas Kekarainen
28 K Norsunluurannikko Axel Kouame
Hyökkääjät
9 H Suomi Jasse Tuominen
11 H Burkina Faso Jean Botué
14 H Suomi Thomas Lahdensuo
18 H Suomi Otto Eloluoto
23 H Kamerun Loic Essomba

Valmennus ja taustat

  • Päävalmentaja: Suomi Vesa Vasara
  • Valmentaja: Suomi Riku Paularinne
  • Valmentaja: Suomi Lauri Hakanen
  • Maalivahtivalmentaja: Suomi Miika Salmi
  • Joukkueenjohtaja: Suomi Niko Lehikoinen
  • Lääkäri: Suomi Tero Silto
  • Fysioterapeutti: Suomi Teemu Ahonen
  • Fysioterapeutti: Suomi Ville Peltonen
  • Huoltaja: Suomi Seppo Pajunen

Entiset pelaajat

Entiset päävalmentajat

Saavutukset ja ennätykset

Saavutukset

  • Suomen mestaruus: 1 (2008)
  • SM-hopea: 4 (2011, 2012, 2019, 2020)
  • Suomen Cup: 2 (2009, 2018)
  • Suomen Cup, hopea: 5 (2014, 2015, 2020, 2022, 2024)
  • Liigacup: 2 (2008, 2024)
  • Liigacup, hopea: 2 (2007, 2022)

Eurocup-ottelut

Kausi Kilpailu Kierros Vastustaja Tulos
2005 Intertoto Cup 1. Islanti ÍA 0–0, 4–0
2. Kroatia Varteks 2–2, 3–4
2009 Mestarien liiga 2. Moldova Sheriff Tiraspol 0–1, 0–1
2010 Eurooppa-liiga 3. Belgia Genk 1–5, 2–3
2012 Eurooppa-liiga 2. Alankomaat Twente 1–1, 0–5
2013 Eurooppa-liiga 1. Färsaaret Víkingur Gøta 0–1, 1–1
2019 Eurooppa-liiga 1. Tanska Brøndby IF 1–4, 2–0
2020 Eurooppa-liiga 1. Unkari Honvéd 1–2 (jo)
2021 Konferenssiliiga 1. Unkari Puskás AFC 1–1, 0–2
2022 Konferenssiliiga 1. Kosovo KF Drita 1–0, 0–3

Seuraennätykset

  • Eniten maaleja: Tero Forss, 74 (1993–2001)
  • Eniten otteluita: Magnus Bahne, 234 (1998–2015 )
  • Yleisöennätys: 9 125 (FC Inter–Kups 2019)

Tilastot

Sarjasijoitukset

     Pääsarja

Kausi Sarja Sija O V T H TM - PM P
1992 Kolmonen 6. 22 9 2 11 39 - 37 29
1993 Kakkonen (Länsilohko) 2. 22 14 5 3 71 - 32 47
1994 Ykkönen 3. 26 11 9 6 47 - 25 42
1995 Ykkönen 1. 26 17 5 4 63 - 20 56
1996 Veikkausliiga 6. 27 11 6 10 28 - 30 39
1997 Veikkausliiga 10. 27 6 8 13 23 - 42 26
1998 Ykkönen (Etelälohko) 2. 18 9 5 4 32 - 16 32
1998 Ykkönen (Noususarja) 3. 9 4 2 3 9 - 10 17
1999 Veikkausliiga 5. 29 11 6 12 38 - 37 39
2000 Veikkausliiga 7. 33 11 7 15 47 - 54 40
2001 Veikkausliiga 5. 33 15 4 14 46 - 47 49
2002 Veikkausliiga 6. 29 9 9 11 33 - 29 36
2003 Veikkausliiga 7. 26 10 5 11 43 - 41 35
2004 Veikkausliiga 4. 26 13 5 8 42 - 34 44
2005 Veikkausliiga 5. 26 12 8 6 38 - 20 44
2006 Veikkausliiga 10. 24 7 7 10 25 - 35 28
2007 Veikkausliiga 9. 26 7 13 6 32 - 28 33
2008 Veikkausliiga 1. 26 15 9 2 46 - 12 54
2009 Veikkausliiga 5. 26 11 7 8 38 - 30 40
2010 Veikkausliiga 6. 26 10 7 9 34 - 32 37
2011 Veikkausliiga 2. 33 16 9 8 70 - 44 57
2012 Veikkausliiga 2. 33 17 7 9 57 - 42 58
2013 Veikkausliiga 9. 33 9 13 11 31 - 38 40
2014 Veikkausliiga 9. 33 8 12 13 42 - 47 36
2015 Veikkausliiga 4. 33 13 10 10 45 - 35 49
2016 Veikkausliiga 11. 33 7 11 15 28 - 41 32
2017 Veikkausliiga 9. 33 10 8 15 54 - 57 38
2018 Veikkausliiga 7. 33 10 10 13 37 - 44 40
2019 Veikkausliiga 2. 27 15 3 9 42 - 29 48
2020 Veikkausliiga 2. 22 12 5 5 36 - 17 41
2021 Veikkausliiga 4. 27 14 3 10 45 – 32 45
2022 Veikkausliiga 5. 27 10 5 12 42 – 36 35
2023 Veikkausliiga 6. 27 10 5 12 35 – 40 35
2024 Veikkausliiga 7. 27 12 5 10 46 – 34 41

Lähteet

  1. a b Joukkueet: FC Inter Veikkausliiga. Viitattu 10.1.2025.
  2. Pietarinen, Heikki: Finland - List of League First Level Tables The Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation.. Viitattu 8.4.2018. (englanniksi)
  3. FC Interin perustamisesta 30 vuotta Fcinter.fi. 18.6.2020. Viitattu 16.8.2020.
  4. a b Historia 1990-93 FC Inter. Arkistoitu 2.12.2013. Viitattu 24.4.2014.
  5. Nimen trekisteröinti PRH. Viitattu 24.4.2014.
  6. Veikkausliigan verkkonäyttely: FC Inter urheilumuseo.fi. Arkistoitu 27.5.2016. Viitattu 21.4.2012.
  7. Vainikka, Jussi: Honka voitti jalkapallokalenteriin palanneen liigacupin – juhli finaalissa upeilla laukauksilla Yle. 19.3.2022. Viitattu 19.3.2022.
  8. KuPS voitti Suomen cupin! Ilta-Sanomat. 17.9.2022. Viitattu 17.9.2022.
  9. a b Kanerva, Juha: Taistelu Turusta. Urheilulehti: Veikkausliigan kausiopas 2018, vko 17/2018.
  10. Jägerskiöld Nilsson, Leonard & Lahti, Petri (Renvall, Tuomas käänt.): Jalkapallon seuravaakunat: joukkueiden viralliset tunnukset ja niiden historia, s. 164. Helsinki: Minerva Kustannus, 2018. ISBN 978-952-312-691-6
  11. FC Inter Veikkausliiga. Viitattu 28.10.2016.
  12. TS hetki hetkeltä: KuPS on jalkapallon Suomen mestari – Inter joutuu tyytymään hopeaan Turun Sanomat. 19.10.2019. Arkistoitu 19.10.2019. Viitattu 19.10.2019.
  13. Veritas stadion, stadion veritasstadion.fi. Arkistoitu 30.1.2012. Viitattu 1.2.2012.
  14. Joukkueet: FC Inter Veikkausliiga. Viitattu 2.4.2025.
  15. Joukkue 2025 FC Inter. Viitattu 2.4.2025.

Aiheesta muualla