Tässä artikkelissa FN FAL:tä analysoidaan eri näkökulmista, jotta voidaan perehtyä sen merkitykseen ja vaikutuksiin nykyään. Käsitellään erilaisia FN FAL:een liittyviä näkökohtia ja tutkitaan sen vaikutusta yhteiskuntaan, talouteen, politiikkaan, kulttuuriin tai mihin tahansa muuhun kiinnostavaan alueeseen. Lisäksi esitellään erilaisia asiantuntijoiden näkemyksiä ja mielipiteitä aiheesta sekä relevanttia dataa, jonka avulla voimme ymmärtää sen tärkeyden ja vaikutuksen laajuuden. Samoin FN FAL:een liittyvistä mahdollisista haasteista tai kiistoista keskustellaan ja tarkastellaan mahdollisia lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia. Tämän artikkelin avulla pyrimme tarjoamaan kattavan ja tasapainoisen näkemyksen, jonka avulla lukija voi hankkia vankkaa tietoa FN FAL:stä ja sen merkityksestä nykyään.
FN FAL (ransk. Fusil Automatique Léger, kevyt automaattikivääri) on belgialaisen Fabrique Nationale de Herstal -asetehtaan valmistama 7,62×51 mm NATO -kaliiperinen, kaasumäntätoiminen, kerta- tai kerta- ja sarjatulta ampuva taistelukivääri.
Kiväärin suunnitteli belgialainen asesuunnittelija Dieudonne J. Saive, ja sen prototyyppi valmistui vuonna 1951. Prototyypit suunniteltiin alun perin Isossa-Britanniassa Enfield EM-2 -rynnäkkökivääriin kehitettyyn uuteen, keskitehoiseen kaliiperiin .280 British eli 7 x 43 mm. Se oli samalla ehdotus NATO-liittouman standardikaliiperiksi. Yhdysvallat ei hyväksynyt sitä vaan ajoi täysitehoista 7,62 x 51 -kaliiperia, jolle FN muunsi aseensa.[1]
Ase otettiin tuotantoon vuonna 1953, ja se on ollut noin 70 maan palveluskiväärinä 2000-luvulle asti. Sitä on myös lisenssivalmistettu 10 maassa, ja sen yhteenlasketun valmistusmäärän arvioidaan olevan yli miljoona kappaletta.[2]
FAL:sta valmistettiin Yhdistyneessä kuningaskunnassa ja Australiassa nimikkeellä L1A1[3], Etelä-Afrikan tasavallassa R1/R2/R3 mallinimillä[4] ja Kanadassa nimikkeellä C1[3] niin sanottua tuumamitoitettua[2] lisenssiversiota. Intialainen Ordnance Factory Board of India (OFB) valmistaa Intian puolustusvoimille L1A1-mallin kopiota nimikkeellä 1A1[5][3].