Italian parlamentti

Nykymaailmassa Italian parlamentti:stä on tullut yhä enemmän kiinnostava aihe. Italian parlamentti on asettanut itsensä jatkuvan keskustelun ja pohdinnan aiheeksi joko yhteiskunnallisen vaikutuksensa, akateemisen alan merkityksen tai populaarikulttuurin vaikutuksensa vuoksi. Alkuperäistään nykypäivään Italian parlamentti on ollut eri alojen asiantuntijoiden tutkimusten ja analyysien kohteena, ja he ovat yrittäneet tulkita sen monia puolia ja ymmärtää sen merkitystä ihmiskunnan kehitykselle. Tässä artikkelissa tutkimme eri näkökulmia, joista Italian parlamentti:tä voidaan lähestyä, ja analysoimme sen merkitystä nykymaailmassa.

Italian parlamentti (ital. Parlamento Italiano) on Italian tasavallan lainsäädäntövaltaa käyttävä elin. Parlamentti koostuu edustajainhuoneesta ja senaatista, jotka yhdessä valitsevat myös presidentin. Edustajainhuoneeseen kuuluu 630 jäsentä ja senaattiin 315 senaattoria. Lisäksi tietyt henkilöt, kuten entiset presidentit, pääsevät loppuiäkseen senaatin jäseniksi.

Virallisesti Italian parlamentti koostuu alahuoneesta ja ylähuoneesta, käytännössä Italiassa on kaksi erillistä parlamenttia. Edustajainhuoneella ja senaatilla on nimittäin samanlainen tehtävänkuva: esimerkiksi lakialoitteen pitää läpäistä molemmat kamarit astuakseen voimaan ja maan hallituksen tulee nauttia molempien kamarien luottamusta. Italiaksi järjestelmää kuvataan termillä bicameralismo perfetto (suom. täydellinen kaksikamarisuus).[1][2]

Lähteet

  1. Burtsov, Petri: Valta pois senaatilta – tuleeko Italian politiikasta vihdoin vakaata ja tehokasta? yle.fi. 13.2.2016. Yle Uutiset. Viitattu 13.2.2016.
  2. Factsheet: The Italian Chamber of Deputies (PDF) Euroopan parlamentti. Viitattu 20.4.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla