Joulupuu on rakennettu:n aihe on ollut kiinnostuksen ja keskustelun aiheena pitkään. Alkuperäistään nykypäivään Joulupuu on rakennettu on herättänyt ihmisten huomion eri aloilta joko yhteiskunnallisen vaikutuksensa, historiallisen merkityksensä tai ihmisten jokapäiväiseen elämään vaikuttaneen vaikutuksensa vuoksi. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti roolia, joka Joulupuu on rakennettu:llä on ollut ajan mittaan, sekä sen merkitystä nykyään. Sen alkuperästä sen kehitykseen tutkimme, kuinka Joulupuu on rakennettu on vaikuttanut eri elämänalueisiin ja mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Yksityiskohtaisen analyysin ja kriittisen näkökulman avulla pyrimme valaisemaan Joulupuu on rakennettu:n tärkeimpiä näkökohtia ja tarjoamaan näin lukijalle syvemmän ymmärryksen tästä kiehtovasta aiheesta.
Joulupuu on rakennettu on tunnetuimpia suomalaisia joululauluja.
Laulun sanoitus julkaistiin ensi kerran nimellä ”Joulu-kuusi” vuonna 1876 ilmestyneessä Uusi Kuwa-Aapinen -nimisessä lukukirjassa.[1] Laulun sanoittajaa ei mainita sen yhteydessä, mutta Uudessa Kuwa-Aapisessa julkaistut laulut olivat yleensä kirjan toimittajan K. O. Kaunosen käsialaa. Tämä nimimerkki kuului Jyväskylän kaupunginsaarnaajalle pastori Gustaf Oskar Schönemanille.
Joululaulujen taustoja tutkinut Reijo Pajamo[2][3] ja G. O. Schönemanin henkilöhistoriaa tutkinut Kalevi Toiviainen[4] ovat pitäneet selvitettynä, että ”Joulupuu on rakennettu” on Schönemanin sanoittama. Myös Schönemanin suvun perimätiedon perusteella asiaa pidetään selvänä.[5][6] Schöneman on myös vuonna 1883 suomentanut itävaltalaisen Joseph Mohrin vuonna 1818 sanoittaman joululaulun ”Jouluyö, juhlayö” (Stille Nacht, heilige Nacht).[7]
”Joulupuu on rakennettu” -laulun sävelmä on suomalainen kansansävelmä. Sama sävelmä oli ”Lapsen laulu” -nimisellä laululla, joka sisältyi vuonna 1864 ilmestyneeseen laulukirjaan 50 Koulu-Laulua.[8] Tämän laulukirjan oli toimittanut viipurilainen musiikinopettaja Heinrich Wächter.
Laulun viisi ensimmäistä säkeistöä vakiintuneessa muodossaan:
G. O. Schönemanin alkuperäinen runo vuodelta 1876:[1]