Kashmirinuunilintu

Kashmirinuunilintu:n maailmassa on aina loputtomasti löydettävää ja tutkittavaa. Olipa kyse henkilöstä, aiheesta, päivämäärästä tai muusta asiaan liittyvästä aiheesta, aina löytyy uusia näkökulmia ja lähestymistapoja analysoitavaksi. Siksi on niin kiehtovaa sukeltaa Kashmirinuunilintu:n universumiin, tutkia sen monia puolia ja oppia lisää kaikesta, mitä sillä on tarjottavanaan. Tässä artikkelissa perehdymme Kashmirinuunilintu:n jännittävään maailmaan, tutkimme sen eri puolia ja löydämme kaiken, mikä tekee siitä niin kiehtovan ja kiehtovan.

Kashmirinuunilintu
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Uunilinnut Phylloscopidae
Suku: Hippiäisuunilinnut Abrornis
Laji: humei
Kaksiosainen nimi

Abrornis humei
(W. E. Brooks, 1878)

Synonyymit

Phylloscopus humei

Alalajit
  • A. h. humei
  • A. h. mandellii
Katso myös

  Kashmirinuunilintu Wikispeciesissä
  Kashmirinuunilintu Commonsissa

Kashmirinuunilintu (Abrornis humei) on hyvin samannäköinen pieni varpuslintu kuin taigauunilintu, jonka rotuna sitä ennen pidettiin.

Koko ja ulkonäkö

Linnun pituus on 9–10 cm ja paino 6–8 g. Muistuttaa taigauunilintua, josta sen voi varmuudella erottaa vain kädessä pitämällä. Ääni on erilainen, muistuttaen idänuunilintua.

Esiintyminen

Keski-Aasia, Altailta Himalajalle. Muuttolintu, joka talvehtii Etelä-Aasiassa ja Lähi-idässä. Muuttomatkoillaan voi harhautua länteen. Suomessa havaittu ensimmäisen kerran 21. lokakuuta 1972 Lemlandin Lågskärillä. Vuoden 2023 loppuun mennessä havaittu Suomessa noin 108 kertaa, nykyisin vuosittain. Lähes kaikki Suomen havainnot ovat loka-marraskuulta, ja vain pari keväthavaintoa tunnetaan.[2]

Elinympäristö

Vuoriston lehtimetsät 3 kilometrin korkeuteen saakka.

Lisääntyminen

Katso taigauunilintu.

Ravinto

Hyönteissyöjä.

Lähteet

  1. BirdLife International: Abrornis humei IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 28.12.2013. (englanniksi)
  2. Kashmirinuunilintu Phylloscopus humei. Rariteettikomitean hyväksymät havainnot vuoteen 2023 asti (pdf) BirdLife Suomi. Viitattu 9.10.2024.

Aiheesta muualla

  • Hario, Martti 1983: "Humei-tyyppinen" kirjosiipiuunilintu Phylloscopus inornatus* Säpissä. - Lintumies 4.1983 s. 176-177. LYL.
  • Kashmirinuunilintu Lintukuva-verkkopalvelussa