Tässä artikkelissa aiomme tutkia Oikeuslaitos:n kiehtovaa maailmaa. Halusitpa sitten oppia lisää hänen elämästään ja työstään, selvittää hänen vaikutuksiaan nyky-yhteiskuntaan tai vain ymmärtää hänen merkityksensä historiassa, tämä artikkeli on sinua varten. Seuraavien rivien aikana tutkimme perusteellisesti kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää Oikeuslaitos:stä, tarjoamalla mielenkiintoisia tietoja, syvällistä analyysiä ja innovatiivisia näkökulmia. Valmistaudu lähtemään tiedon ja löytöjen matkalle, kun selvitämme Oikeuslaitos:een liittyvät mysteerit ja ihmeet. Älä jää paitsi!
Tässä artikkelissa tai sen osassa aihetta käsitellään lähinnä Suomen tai suomalaisten näkökulmasta. Voit auttaa Wikipediaa parantamalla artikkelin näkökulmaa yleismaailmallisemmaksi. Lisää tietoa saattaa olla keskustelusivulla. |
Oikeuslaitos on organisaatio, joka käyttää tuomiovaltaa vallan kolmijako-opin mukaisesti. Oikeuslaitos toteuttaa vallitsevaa oikeutta ja lakia, mutta huonosti järjestettynä se voi olla myös mielivaltaisen ja sortavan vallankäytön väline.
Oikeuslaitos on nykyaikaisissa valtioissa perustuslakiin pohjautuvaa lainkäyttöä, joka pidetään erillään lainsäädännöstä ja toimeenpanovallasta. Yksityisiäkin oikeuksia on olemassa, kuten Suomessakin toimivat välimiesoikeudet ja eräiden maiden heimo- ja klaanioikeudet sekä eräät islamilaiset tuomioistuimet.
Suomen oikeuslaitokseen kuuluvat riippumattomat[1]