Pommerin kolmoiskaupunki

Nykyään Pommerin kolmoiskaupunki on erittäin tärkeä aihe, joka on kiinnittänyt laajan yleisön huomion. Ajan myötä Pommerin kolmoiskaupunki:stä on tullut keskeinen keskustelunaihe eri aloilla politiikasta tieteeseen, kulttuuriin ja teknologiaan. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Pommerin kolmoiskaupunki:n eri puolia ja sen vaikutuksia yhteiskuntaamme. Analysoimme perusteellisesti Pommerin kolmoiskaupunki:n merkitystä ja merkitystä nykymaailmassa sen alkuperästä seurauksiin. Epäilemättä Pommerin kolmoiskaupunki on aihe, joka herättää keskustelua ja pohdintaa lähitulevaisuudessa, joten on tärkeää olla tietoinen sen kaikista vaikutuksista.

Gdańskin keskustaa.
Gdynian sataman tornitaloja.
Sopotin merenrantaa.

Pommerin kolmoiskaupunki (puol. Trójmiasto, kašubiksi Trzëgard) on Itämeren Gdanskinlahdella sijaitseva merkittävä metropolialue Puolassa, Pommerin voivodikunnassa. Nimensä mukaisesti se koostuu toisiinsa kiinni kasvaneista Gdańskin, Gdynian ja Sopotin kaupungeista sekä niiden ympäryskunnista. Kolmoiskaupungin alueella asuu yli miljoona ihmistä.

Historia

Ennen toista maailmansotaa Gdańsk ja Sopot muodostivat Danzigin vapaakaupungin, jonka rajojen ulkopuolelle Gdynia jäi osana Puolan käytävää. Saksan hyökättyä Puolaan vuonna 1939 nykyisen kolmoiskaupungin alueet päätyivät ensi kertaa nykyhistoriassa saman valtiovallan alle. Tietyiltä osin kolmannen valtakunnan politiikan totalitäärisyyden voi katsoa edesauttaneen kolmen kaupungin kehittymistä kolmoiskaupungiksi: Gdańskin ja Gdynian satamien entuudestaan suuri liikennemäärä kasvoi, alueen telakat saivat merkittäviä tilauksia

Kolmannen valtakunnan antauduttua Pommerista tuli osa Puolan kansantasavaltaa ja kolmen kaupungin ympärille muodostettiin Gdańskin voivodikunta. Kaupunkien liitos sai vuonna 1946 hyväksynnän Gdańskin kaupunginhallitukselta mutta Gdyniassa ajatus hylättiin "liian aikaisena." Samana vuonna kaupunkien joukkoliikenne siirtyi Gdańskin–Gdynian kuntainliiton yhteistyötoimikunnan (puol. MZK G–G, Międzykomunalne Zakłady Komunikacyjne Gdańsk-Gdynia) haltuun. Alueen satamien hallinto yhdistyi vuonna 1950, jolloin myös käsite trójmiasto esiintyi ensi kertaa painetussa sanassa.[1]

1950-, 60- ja 70-luvuilla ajatus kolmoiskaupungista konkretisoitui väestönkasvun kiihdyttyä. Käsite levisi lehdistöstä kansan suuhun ja tahot yhdistyksistä yrityksiin ryhtyivät käyttämään trójmiastoa nimistössään laajasti. Vasta vuonna 2007 kolmoiskaupungista tuli virallinen termi Gdańskin, Gdynian ja Sopotin kaupunkien allekirjoitettua ja julkistettua Karta Trójmiaston, julistuksen yhteistyönsä syventämisestä kaikilla kaupunkikehityksen osa-alueilla.

Liikenne

Gdańskin Lech Wałęsan lentoasema on yksi Puolan suurimmista kansainvälisistä lentoasemista.
Esimerkki tavanomaisesta SKM-kaupunkijunaliikenteen kalustosta.

Gdańskin Lech Wałęsan lentoasema palveli vuonna 2019 noin 5,4 miljoonaa matkustajaa, ollen näin Puolan kolmanneksi suurin lentoasema. Kenttä sijaitsee 12 kilometriä Gdańskista länteen ja 10 kilometriä Sopotista lounaaseen. Gdańskista on säännöllinen lentoyhteys Suomeen Helsinki-Vantaalle (Finnair) ja Turkuun (WizzAir).

Valtiollisen PKP-yhtiön operoima metromainen SKM-kaupunkijunajärjestelmä koostuu viidestä linjasta, jotka muodostavat kolmoiskaupungin julkisen liikenteen rungon. Päälinjalla Gdańskin päärautatieasemalta Sopotin kautta Gdynian päärautatieasemalle on liikennettä ympäri vuorokauden. Polregio-operaattori järjestää taajamaliikennettä kaupungeista muihin Pommerin kuntiin.

Lauttayhteydet Hangon satamasta ja Helsingin Vuosaaresta Gdyniaan palvelevat nykyisin vain rahtiliikennettä. Kaupungista kulkee autolauttoja Ruotsiin ja Tanskaan.

Lähteet ja viitteet

  1. Kiedy powstało Trójmiasto? trojmiasto.pl. 15.10.2018. Viitattu 22.1.2021. (puolaksi)

Aiheesta muualla