Pyöreä suppea takavokaali

Tässä artikkelissa käsittelemme Pyöreä suppea takavokaali:tä, aihetta, joka on tällä hetkellä herättänyt suurta kiinnostusta. Pyöreä suppea takavokaali on aihe, joka on herättänyt keskustelua eri aloilla, niin politiikassa, yhteiskunnassa, tieteessä tai kulttuurissa. Pyöreä suppea takavokaali on ollut pitkään tutkimuksen ja tutkimuksen kohteena, ja sen merkitys kasvaa edelleen. Tässä artikkelissa tutkimme Pyöreä suppea takavokaali:een liittyviä eri näkökohtia ja analysoimme sen vaikutusta ja merkitystä nyky-yhteiskunnassa.

IPA
X-SAMPA u
IPAUnicode U+0075

Pyöreä suppea takavokaali on vokaaliäänne, joka esiintyy valtaosassa maailman kieliä, muun muassa suomessa. Kansainvälisessä foneettisessa aakkostossa eli IPA:ssa sen merkki on . Suomessa sitä kirjoitetaan u-kirjaimella, ja se esiintyy sekä lyhyenä että pitkänä ja myös au-, eu-, ou-, iu-, ui- ja uo-diftongeissa. Suomen äännerakenteessa kuuluu a:n ja o:n kanssa takavokaalien ryhmään, ja sen etuvokaalivastine on pyöreä suppea etuvokaali . Pyöreä suppea takavokaali on yksi 16 kardinaalivokaalista.[1]

Ääntäminen

Vokaalia määrittävät seuraavat foneettiset piirteet:

  • Vokaali on takainen, koska kielen massa suuontelossa on suhteellisen takana.
  • Vokaali on suppea, koska kielen korkein kohta on lähes kitalaessa, muttei kuitenkaan niin lähellä, että syntyisi konsonantti.
  • Vokaali on pyöreä, koska huulten asento on pyöreä, ei soikea. Huulet laventamalla saadaan -vokaali.

Samoin kuin -puolivokaali -vokaalille, niin -vokaalilla on puolivokaalivastine: labiovelaarinen approksimantti , joka esiintyy esimerkiksi allofonisesti sanassa vauva .

Lähteet

  1. IPA i-charts (2023) International Phonetics Association. Viitattu 12.3.2023. (englanniksi)