Särkikalat

Nykymaailmassa Särkikalat:stä on tullut ajankohtainen aihe ja se kiinnostaa monia ihmisiä. Puhummepa sitten Särkikalat:stä terveyden, koulutuksen, teknologian, politiikan tai minkä tahansa muun alan kontekstissa, sen vaikutus ja merkitys on kiistaton. Tässä artikkelissa tutkimme yksityiskohtaisesti ja perusteellisesti kaikkea Särkikalat:een liittyvää sen historiasta ja kehityksestä sen nykyisiin ja tuleviin vaikutuksiin. Kattavan analyysin avulla pyrimme valaisemaan tätä aihetta ja tarjoamaan selkeän ja objektiivisen näkemyksen, jonka avulla lukija ymmärtää ja arvostaa Särkikalat:n tärkeyttä. Riippumatta siitä, mikä näkökulmasi tai tietotasosi aiheesta on, tämä artikkeli antaa sinulle täydellisemmän ja rikastuttavamman käsityksen Särkikalat:stä.

Särkikalat
Karppi (Cyprinus carpio)
Karppi (Cyprinus carpio)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Ylälahko: Ostariophysi
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Alalahko: Särkikalat
Cyprinoidei
Heimot[1]
Katso myös

  Särkikalat Wikispeciesissä
  Särkikalat Commonsissa

Särkikalat (Cyprinoidei) on suurin karppikalojen lahkon (Cypriniformes) alalahkoista. Särkikalalajeja tunnetaan yli 3 200.[2][3] Särkikalat ovat makean ja harvemmin myös murtoveden kaloja, joita tavataan Euraasiassa, Afrikassa ja Pohjois-Amerikassa.

Aiemmassa luokituksessa suurin osa särkikaloista luokiteltiin yhteen heimoon Cyprinidae (”särjet”), joka käsitti useita alaheimoja. Uudemmassa luokituksessa useimmat aiemmat alaheimot ovat erillisiä heimoja, ja Cyprinidae (karpit) on erotettu särjistä (nyk. Leuciscidae). Särkikalojen 12 heimoa on lueteltu tietolaatikossa (oikealla).[1]

Suurimpia särkikalalajeja on jättibarbi (Catlocarpio siamensis), joka voi kasvaa kolmen metrin mittaiseksi. Suomen suurimmat särkikalalajit ovat istutettuna esiintyvän karpin lisäksi lahna, säyne ja toutain. Monet lajit ovat lyhyempiä kuin viisi senttimetriä. Lasirasbora (Danionella translucida) on maailman pienimpiä makean veden kaloja, se kasvaa 12 millimetrin pituiseksi.

Suomen särkikalalajit

Lähteet

  1. a b Eschmeyer's Catalog of Fishes Classification California Academy of Sciences (20.10.2022)
  2. Species by family/subfamily in Eschmeyer's Catalog of Fishes California Academy of Sciences. Viitattu 20.10.2022.
  3. Order Summary for Cypriniformes (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 27.10.2022. (englanniksi)