Sjón

Alla esitellyssä artikkelissa Sjón:n aihetta käsitellään eri näkökulmista ja lähestymistavoista. Sen alkuperää, sen kehitystä ajan myötä ja sen merkitystä nykyään analysoidaan. Lisäksi tarkastellaan sen vaikutuksia eri aloilla sosiaalisista tieteellisiin, mukaan lukien kulttuuriset ja taloudelliset näkökohdat. Pyrimme tarjoamaan kattavan ja globaalin näkemyksen Sjón:stä, jotta lukija ymmärtää sen merkityksen ja vaikutuksen nykymaailmassa. Monitieteisen lähestymistavan avulla pyrimme syventymään eri näkökohtiin, jotka määrittelevät Sjón:n, tarjoamalla yksityiskohtaista ja ajan tasalla olevaa tietoa tästä laajasta ja monipuolisesta aiheesta.

Sjón
Henkilötiedot
Syntynyt27. elokuuta 1962
Kansalaisuus islantilainen
Ammatti kirjailija, muusikko
Kirjailija
Äidinkieliislanti
Tuotannon kieliislanti
Palkinnot

Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto 2005

Aiheesta muualla
sjon.siberia.is
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta
Sjón Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon jakotilaisuudessa 2005.

Sigurjón ”Sjón” Birgir Sigurðsson (s. 27. elokuuta 1962) on islantilainen muusikko ja kirjailija. Hänen romaaneihinsa kuuluvat muun muassa Sinun silmäsi näkivät minut (1994), Skugga-Baldur (2003), Argon lastu (2005) ja Poika nimeltä Kuukivi (2013). Sjón sai vuonna 2005 Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon kertomuksellaan Skugga-Baldur[1].

Ura

Sjón oli 1990-luvulla Sugarcubes-yhtyeen perustajia. Ateenan olympialaisissa 2004 kuultiin Sjónin sanoittamia lauluja, jotka esitti Sugarcubesin aikainen yhtyekaveri Björk. Vuonna 2001 hän oli Oscar-ehdokkaana Lars von Trierin musikaalidraama Dancer in the Darkin sanoituksista.

Suurena Muumi-fanina Sjón on tehnyt kappaleen The Comet Song yhdessä Björkin kanssa elokuvaan Muumi ja punainen pyrstötähti (2010). Myös Björk on Muumi-fani.[2]

Alun perin Sjónilla ei ollut tarkoitus kirjoittaa trilogiaa, mutta hän tuli sanoneeksi ääneen suunnittelevansa sellaista, niinpä jotkut alkoivat odottaa. Odotuksen paineissa hän sitten kirjoitti trilogian, tosin siihen meni 25 vuotta. Se julkaistiin vuonna 2019 suomeksi yhtenä niteenä CoDex 1962. Häntä on toisinaan veikkailtu Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaksi.[3]

Suomennetut teokset

Lähteet

Kirjallisuutta

Aiheesta muualla