Westenergy

Tässä artikkelissa käsittelemme aihetta Westenergy, aihe, joka on herättänyt suurta kiinnostusta viime aikoina. Westenergy on ongelma, joka vaikuttaa moniin ihmisiin ympäri maailmaa, ja on erittäin tärkeää ymmärtää sen vaikutukset ja seuraukset. Näillä linjoilla aiomme analysoida perusteellisesti Westenergy:een liittyviä eri näkökohtia sen alkuperästä sen mahdollisiin ratkaisuihin. Lisäksi tutkimme erilaisia ​​näkökulmia ja asiantuntijoiden mielipiteitä valottaaksemme tätä nykypäivänä niin tärkeätä aihetta. Lue eteenpäin saadaksesi selville kaiken, mitä sinun tulee tietää Westenergy:stä!

Westenergy Oy
Tunnuslause Puhtaan ja kestävän maailman puolustaja
Perustettu 2007
Toimitusjohtaja Olli Alhoniemi
Kotipaikka Mustasaari, Suomi
Toimiala jätteenpoltto; kiertotalous
Henkilöstö 40
Kotisivu www.westenergy.fi

Westenergy Oy on Mustasaaressa, Vaasan seudulla, toimiva kiertotalousyritys, joka omistaa ja operoi jätteenpolttolaitosta. Laitoksesta käytetään myös nimitystä jäte-energialaitos[1]. Laitoksella hyödynnetään syntypaikkalajiteltua yhdyskuntajätettä energian tuotannossa. Laitos on valmistunut vuonna 2012 ja se toimii omakustannus- eli mankala-periaatteella. Sen omistavat seitsemän kunnallista jätehuoltoyhtiötä; Botniarosk Oy Ab, Ab Ekorosk Oy Lakeuden Etappi Oy, Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy, Millespakka Oy, Stormossen Oy Ab ja Vestia Oy. Yrityksen strategiaan kuuluu kiertotalouden edistäminen ja hiilineutraalin energiatuotannon kehittäminen [2].[3]

Vuosittain laitoksessa poltetaan noin 200 000 tonnia jätettä, joilla tuotetun höyryn Westenergy myy edelleen Vaasan Sähkölle. Vaasan Sähkö tuottaa omistamallaan laitteistolla jätteenpolttolaitoksen tiloissa sähköä ja kaukolämpöä. Westenergyn laitoksella tuotetulla energialla voidaan kattaa jopa 60 % Vaasan Sähkön kaukolämpötarpeesta.[4]

Kiertotaloushankkeet[5]

" class="mw-editsection-visualeditor">muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Westenergyn strategiaan pohjautuen, yrityksellä on kolme visiota, joiden mukaan he ovat mukana erilaisissa kiertotaloushankkeissa. Heidän kolme visiotaan ovat hiilineutraali energiantuotanto, edelläkävijän asema materiaalien hyödyntämisessä ja päästötön logistiikka.

Visiona hiiilineutraali energiantuotanto

Westenergyn hiilineutraalin energiantuotannon visiossa yritys pyrkii olemaan hiilineutraali energiantuotannossa 2030-luvun alkuun mennessä. Visioon liittyen yritys on mukana kolmessa hankkeessa: hiilidioksidin talteenottolaitos, BotH₂nia Hydrogen Valley ja MAP-UP-P2X.

Hiilidioksidin talteenottolaitos

Westenergy kehittää yhteistyössä CPC Finland Oy:n ja Prime Capital AG:n kanssa täydenmittakaavan hiilidioksidin talteenottolaitosta, jonka on tarkoitus ottaa talteen noin 95 % Westenergyn laitoksen savujen hiilidioksidista. Hiilidioksidi toimitetaan yhteistyökumppaneiden omistamalle Koppö Energialle Kristiinankaupunkiin, jossa siitä valmistetaan synteettistä polttoainetta. Talteenotettu määrä vastaa noin 20 000 henkilön vuotuisten hiilidioksidipäästöjen määrää. Laitos on yksi maailman ensimmäisistä tämän mittaluokan laitoskokonaisuuksista jäte-energia-alalla.

Hankkeen tavoitteena on edistää hiilidioksidin kierrätystä teollisessa mittakaavassa. Samalla myös vähennetään laitoksen ja sen kautta energiantuotannon sekä jätteiden käsittelyn päästöjä. Hanketta voidaan pitää merkittävänä askeleena kohti kestävää kiertotaloutta - jäte-energiaa, joka palauttaa aiemmin jo ilmakehään vapautuneen hiilidioksidin takaisin yhteiskunnan käyttöön. Tulevaisuudessa Westenergy haluaa myös toimittaa hiiliidioksidia tuotteiden valmistukseen polttoainevalmistuksen lisäksi. Tällä tavoin hiilidioksidi voidaan sitoa tuotteisiin.

Projekti on saanut vuonna 2023 energiainvestointitukea 20 miljoonaa euroa Työ- ja elinkeinoministeriöltä[6]. Vuonna 2024 hanke eteni rakennuttajakonsultin valinnalla ja esisuunnittelun aloittamisella. Rakennuttajakonsultiksi valittiin maaliskuussa 2024 Ramboll ja esisuunnittelun toteuttajaksi Andritz. Lopullinen investointipäätös on tarkoitus tehdä vuoden 2025 aikana.

BotH₂nia Hydrogen Valley

BotH₂nia Hydrogen Valley -hankkeen on tarkoitus edistää Suomen länsirannikon hiilineutraalisuustavoitteita, vähentää hiilidioksidipäästöjä ja tukea terästuotannon ympäristöystävällisyyttä. Hankkeessa on mukana hankekehittäjiä, yrityksiä ja tutkimuslaitoksia tukemassa Suomen tavoitetta olla yksi Euroopan johtavista vetyalueista. Westenergy on mukana tukemassa hanketta useiden muiden Porissa, Vaasassa, Kokkolassa ja Oulussa sijaitsevien paikallisten yritysten kanssa.

MAP-UP-P2X

MAP-UP-P2X-hanke tutkii hiilidioksidin, hapen ja vedyn kierrätystä teollisuuden ja yhteiskunnan tarpeisiin. Hankkeessa pyritään kartoittamaan raaka-ainevirtoja teollisuuden, jätehuollon ja muun materiaalihyödyntämisen prosesseissa. Kartoituksen avulla voidaan tehokkaasti ottaa talteen ja jalostaa lisäarvoa tuottaviksi materiaaleiksi niin hiilidioksidi, happi kuin vety. Näillä toimilla vahvistetaan omavaraisuusastetta, edistetään kestävään kiertotalouteen siirtymistä ja luodaan uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

Hankkeen ovat käynnistäneet Vaasan alueen oppilaitokset Novia, VAMK ja Åbo Akademi. Westenergyn rooli hankkeessa on olla aktiivisesti mukana porjektin tuki- ja ohjausryhmätoiminnassa.

Visiona edelläkävijän asema materiaalien hyödyntämisessä

Jäte-energia on materiaalien leikkauspisteessä ja sen vuoksi alan asema materiaalien tehokkaamman hyödyntämisen kehittämisessä on merkittävä. Materiaalihyödyntämisen visioon kuuluu kaksi hanketta - Ekoälyä ja CEE4WES.

Ekoälyä

Valtakunnallisen Ekoälyä-hankkeen tavoitteena on kehittää ratkaisuja jätteiden tunnistamiseen ja käsittelyyn tekoälyyn pohjautuen. Kierrätyskelpoiset materiaalit halutaan sekalaisesta yhdyskuntajätteestä uudelleen kiertoon ja tekoälypohjaisten tunnistamistekniikoiden avulla materiaalit voidaan tunnistaa jätevirroista. Tunnistaminen voidaan suunnitella toteutettavaksi esimerkiksi jäteastioissa, roska-autoissa ja käsittelylaitoksilla. Hankkeen aikana pyritään kehittämään tietosysteemi, jonka avulla jätevirtojen dataa voidaan käyttää myös kierrätysasteen parantamiseen tai roska-autojen reittien suunnitteluun.

Hanketta osarahoittaa Euroopan unioni. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu koordinoi hanketta, Turun yliopisto toimii teknisenä toteuttajana ja Westenergy tarjoaa mahdollisuudet pilotoinnille Mustasaaressa sijaitsevalla jäte-energialaitoksella.

CEE4WES

CEE4WES-hankkeessa toteutettiin kiertotalouden tiekartta jäte-energiayhtiöiden tarpeisiin. Tarkoituksena oli tunnistaa mahdollisuudet uusille innovaatioille ja luoda yritysten verkosto, jossa ideat, tuotteet ja materiaalit kiertävät.

Visiona päästötön logistiikka

Westenergyn vision mukaisesti päästöttömään logistiikkaan liittyvillä hankkeilla pyritään luodaan edellytykset sille, että yrityksen toimintaan liittyvä logisitiikka käyttäisi päästötöntä kotimaista energiaa kuten biokaasua fossiilisten polttoaineiden sijaan. Visioon liittyy kaksi hanketta: DigiBiogasHubs ja Biokaasun hyödyntämismahdollisuudet Pohjanmaalla.

DigiBiogasHubs

DigiBiogasHubs-hankkeessa kehitetään ja pilotoidaan digitalista verkkoalustaa, jolla mahdollistetaan biokaasutoimijoiden yhteistyö ja vuorovaikutus. Hanke toteutetaan kolmen maakunnan alueella - Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa. Hankkeen on tarkoitus tukea ja vauhdittaa biokaasumarkkinoita, kasvattaa alueellista biokaasuyhteistyötä ja esimerkiksi parantaa alueellista energiaomavaraisuutta ja huoltovarmuutta.

Westenergy on projektin tukija. Hanketta toteuttavat yhteistyössä Vaasan yliopisto, Centria-ammattikorkeakoulu ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu.

Biokaasun hyödyntämismahdollisuudet Pohjanmaalla

Pohjanmaan liiton hankkeessa Biokaasun hyödyntämismahdollisuudet Pohjanmaalla, tarkasteltiin biokaasuliiketoiminnan kehittämistä ja biokaasun käytön lisäämistä Pohjanmaalla. Erityisesti huomioitiin teknistaloudellisia ongelmia, jotka hidastavat biokaasun yleistymistä liikennepolttoaineena.

Westenergyn osuus hankkeen tuloksissa tiivistyi biometaanin käyttöön jäte-energialaitoksen lisäpolttoaineena. Biokaasun käytöllä yrityksen prosessissa pystyttäisiin vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä, luomaan taloudellista etua ja vähentämään fossiilisten polttoaineiden tarvetta.

Katso myös

Lähteet

  1. Jäte-energialaitos Vestia. Viitattu 10.3.2025.
  2. Kiertotaloushankkeet Westenergy. Viitattu 10.3.2025.
  3. Tietoa Westenergystä Westenergy. Viitattu 10.3.2025.
  4. Tietoa Westenergystä Westenergy. Viitattu 10.3.2025.
  5. Kiertotaloushankkeet Westenergy. Viitattu 10.3.2025.
  6. Investointitukea kolmelle uuden energiateknologian demohankkeelle muun muassa hiilidioksidin talteenottoon 14.12.2023 15.42. Työ- ja elinkeinoministeriö. Viitattu 10.3.2025.

Aiheesta muualla