Yhteisötalous

Tämän päivän artikkelissa aiomme puhua Yhteisötalous:stä, aiheesta, joka on epäilemättä kiinnittänyt monien huomion ja kiinnostuksen viime aikoina. Yhteisötalous:stä on tullut keskustelun, pohdiskelun ja tutkimuksen kohtaamispaikka joko sen merkityksen vuoksi nyky-yhteiskunnassa, sen vaikutuksesta jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin tai yksinkertaisesti sen juonittelun ja mysteerin vuoksi. Tämän artikkelin aikana tutkimme edelleen Yhteisötalous:n eri puolia ja ulottuvuuksia, jotta voimme tarjota lukijoillemme täydellisemmän ja laajemman näkemyksen tästä kiehtovasta aiheesta.

Yhteisötalous tarkoittaa julkisen sektorin ja yksityisen sektorin väliin jäävää talouden sektoria, jossa toimii esimerkiksi osuuskuntia sekä sellaisia yhdistyksiä ja säätiöitä, jotka harjoittavat havaittavissa määrin liiketoimintaa. Osa niistä on sosiaalisia yrityksiä. Niina Immosen tutkimuksen mukaan yhteisötalous työllisti Suomessa vuonna 2003 noin 5 % kaikista palkansaajista, ja se muodosti myös 5 % nettokansantulon palkkojen ja palkkioiden määrästä.

Yhteisötalous ei tähtää ensisijaisesti taloudelliseen voittoon, vaan taloudellisen ja sosiaaliseen hyvinvoinnin yhdistämiseen.

Katso myös

Kirjallisuus

  • Niina Immonen: Yhteisötalous Suomessa, sisäpiirin slangia vai uutta yhteistyön taloutta (Social economy in Finland, insiders slang or new co-operative economy) ISBN 952-92-0422-1

Aiheesta muualla