Tässä artikkelissa tutkimme Ylivääpeli:n vaikutusta nyky-yhteiskuntaan. Syntymisestään lähtien Ylivääpeli on ollut perustavanlaatuinen rooli jokapäiväisen elämän eri aloilla politiikasta populaarikulttuuriin. Vuosien varrella Ylivääpeli on herättänyt keskustelua ja kiistoja, ja sitä juhlivat ja kunnioittavat miljoonat ihmiset ympäri maailmaa. Kattavan analyysin avulla tutkimme, kuinka Ylivääpeli on muokannut tapaamme havaita maailmaa ja vaikuttaa päätöksiimme ja käyttäytymiseemme. Lisäksi tutkimme Ylivääpeli:n tulevaisuutta ja sitä, kuinka sen kehitys voisi edelleen vaikuttaa elämäämme tulevina vuosina.
Ylivääpeli (lyhenne yliv.[1]) on Suomen puolustusvoimien maa- ja ilmavoimien aliupseerien sotilasarvo. Myös Rajavartiolaitoksessa on käytössä ylivääpelin sotilasarvo.[2][3] Merivoimissa vastaava arvo on ylipursimies.
Ylivääpelin arvo sijoittuu vääpelin ja sotilasmestarin arvojen väliin. Ylivääpelin arvomerkissä on yksi paksu ja yksi ohut kaluunakulma.
Pääesikunta ilmoitti 28. joulukuuta 2006 perustavansa aliupseeriston vuoden 2007 alusta. Uudistuksen yhteydessä palautettiin käyttöön ylivääpelin sotilasarvo.
Ylivääpelit toimivat esimerkiksi joukkoyksikön toimistoupseerin tehtävissä ja kouluttajina sotilasopetuslaitoksissa.
Reserviläinen, joka on koulutettu ja sijoitettu sodan ajan puolustusvoimien ylimpiin aliupseerin tehtäviin (esimerkiksi perusyksikön vääpeli, aluetoimiston vanhemman toimistoaliupseerin tehtävä), voidaan ylentää ylivääpeliksi.[4]