Tässä artikkelissa tutkimme Johannes Bugenhagen:n kiehtovaa maailmaa ja kaikkia tämän aiheen vaikutuksia yhteiskuntaamme. Analysoimme yksityiskohtaisesti kaikkia näkökohtia, jotka tekevät Johannes Bugenhagen:stä monien tutkimusten ja tutkimusten kiinnostavan kohteen sen alkuperästä sen merkitykseen. Eri näkökulmien ja lähestymistapojen kautta syvennymme Johannes Bugenhagen:n monimutkaisuuteen ja käsittelemme sen sosiaalisia, kulttuurisia, poliittisia ja taloudellisia vaikutuksia. Valmistaudu löytämään kaikki Johannes Bugenhagen:n takana ja uppoudu tiedon ja uusien ideoiden maailmaan!
Osa artikkelisarjaa |
Luterilaisuus |
---|
![]() |
Johannes Bugenhagen (24. kesäkuuta 1485 Wollin, Taka-Pommeri – 20. huhtikuuta 1558 Wittenberg) oli saksalainen pappi, uskonpuhdistaja ja Martti Lutherin sielunhoitaja ja läheinen ystävä. Bugenhagen toi uskonpuhdistuksen Pohjois-Saksaan ja Tanskaan. [1] Hän organisoi taitavasti kirkon hallinnon ja loi kyseisille alueille kestävän kirkkojärjestyksen. Lutherilta hän sai lempinimen tohtori Pommeri (saks. Doktor Pomeranus).
Bugenhagen opiskeli humanistia aineita Greifswaldin yliopistossa, mutta ei kuitenkaan suorittanut akateemista tutkintoa. Pappisvihkimyksen jälkeen hän toimi saarnaajana, opettajana ja luennoitsijana eri puolilla Pommeria, muun muassa latinanopettajana Treptow an der Regassa (nykyinen Trzebiatów).
Aluksi Bugenhagen suhtautui hyvin kielteisesti Lutherin teologisiin pyrkimyksiin. Tutustuttuaan tarkemmin Lutherin kirjoituksiin hänestä kuitenkin tuli tämän vankkumaton tukija, ja hän muutti Lutherin lähelle Wittenbergiin. Myöhemmin elämänsä aikana Bugenhagen toimi muun muassa Wittenbergin seurakunnan pastorina ja luennoi kaupungin yliopistossa.
Bugenhagen vihki Lutherin avioon Katharina von Boran kanssa, kastoi heidän lapsensa ja saarnasi Lutherin hautajaisissa. Hän myös huolehti Lutherin perheestä tämän kuoleman jälkeen.
Johannes Bugenhagen on haudattu Wittenbergin kaupunginkirkkoon.