Kauainkiipijä

Nykyään Kauainkiipijä on usein keskusteltu ja analysoitu aihe useilla eri aloilla. Sen merkitys on kiistaton, sillä se ei vaikuta pelkästään ihmisten jokapäiväiseen elämään vaan myös poliittisiin, taloudellisiin ja sosiaalisiin näkökohtiin maailmanlaajuisesti. Kauainkiipijä:n ympärillä on syntynyt monia mielipiteitä ja näkemyksiä, mikä osoittaa tämän asian monimutkaisuuden ja merkityksen nyky-yhteiskunnassa. Tässä artikkelissa tutkimme perusteellisesti Kauainkiipijä:tä ja sen seurauksia, jotta voimme tarjota täydellisen ja rikastuttavan yleiskatsauksen tästä asiaankuuluvasta ongelmasta.

Kauainkiipijä
Uhanalaisuusluokitus

Äärimmäisen uhanalainen [1]

Äärimmäisen uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Peipot Fringillidae
Suku: Oreomystis
Laji: bairdi
Kaksiosainen nimi

Oreomystis bairdi
(Stejneger), 1887

Katso myös

  Kauainkiipijä Wikispeciesissä
  Kauainkiipijä Commonsissa

Kauainkiipijä (Oreomystis bairdi) on äärimmäisen uhanalainen Kauain saarella Havaijilla elävä varpuslintu.[1]

Kauainkiipijä on kooltaan noin 13 cm. Pulleahko lintu on vatsastaan vaalea ja selkä, pää ja pyrstö ovat väriltään hyvin tumman harmaat. Vaaleanpunainen nokka kaartuu hieman alaspäin. Nuorella linnulla on vaalea silmärengas. Laji voidaan sekoittaa havaijinmonarkkiin (Chasiempis sandwichensis), jolla on kuitenkin valkoisia täpliä muun muassa siivissä. Kauainkiipijän laulu on lyhyt ja kantava trilli, kutsuääni on uiit. Nuoret yksilöt ääntelevät tsit-tsit, tsi-tsi-tsit, tsit seuratessaan vanhempiaan[2].

Kauainkiipijän elinympäristöä ovat korkealla sijaitsevat metsät. Lajia ei ole löydetty 1 500 metriä alempaa. Linnun ravintoa ovat selkärangattomat, joita se etsii puukiipijämäisesti kiipeilemällä hitaasti pitkin puunrunkoja[2].

Kauainkiipijäkannan kooksi arvioidaan noin 1 500 yksilöä[2]. Suurin lajiin kohdistuva uhka on elinympäristön tuhoutuminen. Lisäksi saarelle levinneet linnut, kuten japaninrilli, ovat tuoneet mukanaan hyttysen, jonka levittämälle malarialle Havaijin linnut eivät ole vastustuskykyisiä[1].

Lähteet

  1. a b c BirdLife International: Oreomystis bairdi IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 31.1.2014. (englanniksi)
  2. a b c Akikiki – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Viitattu 12. huhtikuuta 2008.