Sormihanhikit

Nykyään Sormihanhikit on aihe, joka herättää suurta kiinnostusta ja vaikutusta yhteiskunnassa. Sormihanhikit on kiinnittänyt miljoonien ihmisten huomion eri puolilla maailmaa joko historiallisen merkityksensä, kansanterveyteen kohdistuvan vaikutuksensa, populaarikulttuurin vaikutuksensa tai liiketoiminnallisen merkityksensä vuoksi. Sormihanhikit on ollut alkuperästään tämän päivän kehitykseen asti keskustelujen, analyysien ja tutkimusten kohteena, joissa on pyritty ymmärtämään sen laajuutta ja merkitystä. Tässä artikkelissa tutkimme Sormihanhikit:n eri puolia ja sen vaikutusta elämämme eri osa-alueisiin.

Tämä artikkeli käsittelee kasvisukua. Grimmin veljesten satua käsittelee artikkeli Hanhikki (satu).
Sormihanhikit
Rätvänä (Potentilla erecta)
Rätvänä (Potentilla erecta)
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Kladi: Putkilokasvit Tracheophyta
Kladi: Siemenkasvit Spermatophyta
Kladi: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Kladi: Rosidit
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Rosoideae
Suku: Sormihanhikit Potentilla
L.
Katso myös

  Sormihanhikit Wikispeciesissä
  Sormihanhikit Commonsissa

Sormihanhikit eli hanhikit (Potentilla) on kasvisuku ruusukasvien heimossa.[1] Siihen kuuluu yli viisisataa lajia.[2] Siinä on sekä yksi- että monivuotisia kasveja, joita tavataan ympäri pohjoista pallonpuoliskoa.

Geenitutkimusten jälkeen hanhikkien taksonomia on muuttunut 2000-luvulla; muun muassa keltapensashanhikki, entinen Potentilla fruticosa, kuuluu nyt pensashanhikkien (Dasiphora) sukuun.[3] Vastaavasti aiemmin erilliset suvut Duchesnea, Horkelia ja Ivesia on liitetty sormihanhikkien sukuun.[4] Toisaalta osa tutkijoista on ehdottanut monien sormihanhikeille läheisten sukujen, muun muassa mansikoiden (Fragaria) ja poimulehtien (Alchemilla), yhdistämistä yhdeksi isoksi Potentilla-suvuksi, joka molekyylibiologisten tutkimusten perusteella olisi monofyleettinen taksoni[5].

Sormihanhikit ovat varsin läheistä sukua mansikoille (Fragaria), minkä huomaa lehtien ja kukkien samankaltaisuudesta, niinpä joitakin koristekasveina kasvatettuja hanhikkilajeja kutsutaan valemansikoiksi. Sormihanhikkien kukkapohjus ei turpoa samanlaiseksi epähedelmäksi kuin mansikat.

Monia lajeja kasvatetaan koristekasveina. Ne sopivat aurinkoiseen paikkaan, eivätkä tarvitse paljoa ravinteita.[6]

Lajeja

Lajeja Suomessa

Suomessa luonnonvaraisena kasvavat tai havaitut sormihanhikkilajit:[7][8][9]

Muualla kasvavia lajeja

Muita sormihanhikkilajeja:

Lähisukuisia lajeja

Sormihanhikkien kanssa lähisukuisia kasveja, jotka uusimmissa suomalaisissa kasvitieteen lähteissä (Suomen putkilokasvien luettelo, Suomen puu- ja pensaskasvio) on viety sormihanhikeista muihin sukuihin:[7][8][9]

Lähteet

  • Retkeilykasvio. Toim. Hämet-Ahti, Leena & Suominen, Juha & Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, Helsinki 1998.
  • Hämet-Ahti, Leena, Kurtto, Arto, Lampinen, Raino, Piirainen, Mikko, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno, Uotila, Pertti & Väre, Henry. 2005. Lisäyksiä ja korjauksia Retkeilykasvion neljänteen painokseen. Lutukka 21:57–58.

Viitteet

  1. Sormihanhikit – Potentilla Suomen Lajitietokeskus. Viitattu 12.1.2020.
  2. Catalogue of Life: 2019 Annual Checklist – Potentilla catalogueoflife.org. Viitattu 17.8.2021. (englanniksi)
  3. ITIS: Potentilla fruticosa (englanniksi)
  4. Govaerts, R. et al.: Potentilla L. Plants of the World Online. 2022. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 21.11.2022. (englanniksi)
  5. Christenhusz, M. J. M. & Väre, H.: New combinations in Potentilla (Rosaceae) for the Nordic Flora. Phytotaxa, 2012, 57. vsk, s. 1–5. Magnolia Press. ISSN 1179-3163 (englanniksi)
  6. Tervareitti
  7. a b Kurtto, A., Lampinen, R., Piirainen, M. & Uotila, P. 2019: Checklist of the vascular plants of Finland. Suomen putkilokasvien luettelo. — Norrlinia 34: 1–206. (s. 60–64.)
  8. a b Retkeilykasvio 1998, s. 251–256.
  9. a b Lutukka 21/2005.

Aiheesta muualla