Ahmaksen rautatieasema

Kysymys Ahmaksen rautatieasema:stä on asia, joka koskettaa meitä kaikkia enemmän tai vähemmän. Olipa kyseessä henkilön elämä, historiallinen tapahtuma, julkkis tai jokin muu alue, Ahmaksen rautatieasema herättää ihmisten kiinnostuksen ja uteliaisuuden. Tässä artikkelissa tutkimme Ahmaksen rautatieasema:een liittyviä eri näkökohtia, analysoimme sen vaikutuksia, sen vaikutuksia yhteiskuntaan, sen merkitystä nykyään ja sen kehitystä ajan myötä. Alkuperäisestä vaikutuksestaan ​​populaarikulttuuriin Ahmaksen rautatieasema on aihe, joka ansaitsee keskustella ja ymmärtää syvällisesti. Liity kanssamme tälle Ahmaksen rautatieasema:n löytö- ja pohdiskelumatkalle!

Ahmas
Perustiedot
Lyhenne Ams
Rataosa Oulu–Kontiomäki
Sijainti 64°39′22″N, 026°30′48″E
Osoite Pysäkkitie 5, 91660 Ahmas
Kunta Utajärvi
Etäisyydet Oulu 70 km
Kontiomäki 96 km
Avattu 16. lokakuuta 1929
Lakkautettu 2. kesäkuuta 1985
 • henkilöliikenne  3. kesäkuuta 1984
Asemarakennus
Tyyppi UngerninHellströmin asema

Ahmaksen rautatieasema (lyh. Ams) on entinen rautatieliikennepaikka Ahmaksen kylässä Utajärven kunnassa Pohjois-Pohjanmaalla.

Sijainti ja perustaminen

Se sijaitsee noin 12 kilometriä kaakkoon Utajärven rautatieasemalta. Ahmaksen laiturivaihteen paikalle rakennettiin rautatieasema Oulu–Kontiomäki-radan rakentamisen yhteydessä. Se avattiin liikenteelle 16. lokakuuta 1929,[1] kun rataosuus Utajärvi–Vaala otettiin käyttöön.

Ahmaksen asemalla on aiemmin toiminut myös Ahmaksen postipysäkki. Liikennepaikalla oli myös yksi sivuraide, jota voitiin käyttää joko tavaravaunujen kuormaamiseen tai junien kohtaamisiin. Sivuraiteen paikka on hahmotettavissa maastossa pääraiteen eteläpuolella.

Lakkauttaminen

Matkustajaliikenne lakkautettiin lättähattuliikenteen päättyessä 3. kesäkuuta 1984. Liikennepaikka lakkautettiin kokonaan 2. kesäkuuta 1985.[1] Sen jälkeen sivuraiteet purettiin ja miehittämättömäksi se oli muutettu jo vuonna 1970. Thure Hellströmin tyyppipiirustusten mukaan mutta peilikuvana rakennettu asemarakennus on edelleen olemassa ja nykyisin yksityisomistuksessa.

Lähteet

  1. a b Ahmas vaunut.org. Viitattu 9.7.2019.

Aiheesta muualla

  • Jussi Iltanen: Radan varrella. Suomen rautatieliikennepaikat, s. 369. Helsinki: Karttakeskus, 2009. ISBN 978-951-593-214-3