Tässä artikkelissa aiomme tutkia Aleksis Kiven Seura:tä ymmärtääksemme sen tärkeyden ja sen vaikutuksen jokapäiväisen elämän eri osa-alueisiin. Aleksis Kiven Seura on aihe, joka on herättänyt monien ihmisten kiinnostuksen ajan myötä ja on ratkaisevan tärkeä sen vaikutuksen ymmärtämiselle yhteiskuntaamme. Yksityiskohtaisen analyysin avulla saamme selville, kuinka Aleksis Kiven Seura on kehittynyt vuosien varrella ja kuinka se on edelleen merkityksellinen nykyään. Lisäksi tarkastelemme erilaisia näkökulmia ja tutkimuksia, jotka auttavat saamaan kattavamman kuvan Aleksis Kiven Seura:stä ja sen vaikutuksista nykymaailmassa. Tämän artikkelin tarkoituksena on tarjota arvokasta ja ajantasaista tietoa Aleksis Kiven Seura:stä, jotta se rikastuttaisi tietämystä ja edistäisi tämän aiheen syvempää pohdintaa.
Aleksis Kiven seura on 7. huhtikuuta1941 perustettu yhdistys, jonka kotipaikkakunta on Helsinki. Seuran tarkoituksena on herättää ja pitää vireillä kansalliskirjailija Aleksis Kiven (1834–1872) henkilöön ja tuotantoon kohdistuvaa mielenkiintoa ja harrastusta. Yhdistys tukee sellaista tieteellistä tutkimustyötä sekä luovaa taidetta, joka pohjautuu Kiven henkilöön ja tuotantoon. Seura pyrkii myös vaalimaan, säilyttämään ja tekemään tunnetuksi Kiven elämään liittyviä muistoja, tietoja sekä rakennus- ja maisemakohteita.
Aleksis Kiven Seuran keskeisintä toimintaa on nykyään keskustelutilaisuuksien järjestäminen sekä tiedottaminen julkaisutoiminnalla, artikkeleilla ja haastatteluilla. Seura antaa myös asiantuntijalausuntoja. Seuran järjestämät päätapahtumat ovat Aleksis Kiven päivän vastaanotto 10. lokakuuta.
Seura on julkaissut Aleksis Kiven Seuran albumeita vuodesta 1945 lähtien. Vuosina 1986-1992 seura julkaisi Nummisuutari-lehteä, jota ilmestyi seitsemän numeroa.
Vuodesta 1975 lähtien Aleksis Kiven Seura on myöntänyt vuosittain tunnustuspalkinnon, Eskon puumerkin, ansioituneesta "nummisuutarin eskomaisesta" eli sinnikkäästä ja itsepäisestä toiminnasta jollain elämän alueella.
Minä elän. Aleksis Kivi ajan kuvastimessa. Toimituskunta: V. Tarkiainen, Viljo Kojo, Sulho Ranta, Jussi Snellman, Kaarlo Urpelainen, Matti Visanti, Eino Kauppinen (sihteeri). Julkaisija: Aleksis Kiven Seura. Helsinki: Otava 1945.
Pilvilaiva. Aleksis Kivi ajan kuvastimessa. Toimituskunta: Eino Kauppinen, Viljo Kojo, Sulho Ranta, Jussi Snellman, Kaarlo Urpelainen, Matti Visanti, Alpo Routasuo (sihteeri). Julkaisija: Aleksis Kiven Seura. Helsinki: Otava 1947.
Kaukametsä. Esseitä, novelleja, runoja. Toimituskunta: V. Tarkiainen, Viljo Kojo, Sulho Ranta, Jussi Snellman, Kaarlo Urpelainen, Matti Visanti, Erkki Saure (sihteeri). Julkaisija: Aleksis Kiven Seura. Helsinki: Otava 1949.
Kultanummi. Aleksis Kiven Seuran juhlajulkaisu. Otto Mannisen muistolle omistettu. Toimituskunta: V. Tarkiainen, Urpo Harva, Viljo Kojo, Unto Kupiainen, Sulho Ranta, Jussi Snellman, Kaarlo Urpelainen, Matti Visanti, N. P. Virtanen (sihteeri). Helsinki: Otava 1951.
Tulinuija. Aleksis Kiven Seuran albumi. Toimittaneet Jaakko Yli-Paavola ja Pekka Laaksonen. Helsinki: SKS 2009.
Ihmissydän. Henkilöitä ja kohtaloita A. Kiven maailmoissa. Aleksis Kiven Seuran albumi. Toimittaneet Reeta Holopainen, Sakari Katajamäki ja Ossi Kokko. Helsinki: ntamo 2018.
↑ abYli-Paavola, Jaakko: ”'Haastellen entisistä ajoista'. Aleksis Kiven Seuran 70-vuotistaipaleelta”, Tulinuija. Aleksis Kiven Seuran albumi, s. 160–198. (Toim. Jaakko Yli-Paavola ja Pekka Laaksonen) Helsinki: SKS, 2009. ISBN 978-952-222-135-3
Yli-Paavola, Jaakko – Pekka Laaksonen (toim.): Tulinuija. Aleksis Kiven Seuran albumi. Helsinki: SKS, 2009. ISBN 978-952-222-135-3
Yli-Paavola, Jaakko, ”Haastellen entisistä ajoista”. Aleksis Kiven Seuran 70-vuotistaipaleelta. – Tulinuija. Aleksis Kiven Seuran albumi. Toim. Jaakko Yli-Paavola ja Pekka Laaksonen. Helsinki: SKS 2009, 160–198.