Tämän päivän artikkelissa aiomme sukeltaa Euroopan unionin budjetti:n kiehtovaan maailmaan. Tutkimme sen alkuperää, sen kehitystä ajan myötä ja sen vaikutusta tämän päivän yhteiskuntaan. Euroopan unionin budjetti on ollut tutkimuksen ja kiistan aiheena, ja yritämme tässä artikkelissa valaista sen tärkeimpiä näkökohtia. Euroopan unionin budjetti:llä on alusta lähtien tähän päivään asti ollut ratkaiseva rooli eri alueilla, ja sen kulkureitin ymmärtäminen on välttämätöntä ymmärtääksesi sen merkityksen nykyään. Liity kanssamme tälle matkalle selvittääksesi Euroopan unionin budjetti:n salaisuudet ja mysteerit.
Osa artikkelisarjaa |
Euroopan unionin politiikka |
---|
![]() |
Euroopan unionin budjetti tarkoittaa Euroopan unionin talousarviota, jolla rahoitetaan pääasiassa EU:n toiminta, maataloustuet ja erityisesti köyhien jäsenvaltioiden alueellista kehittämistä. Vuonna 2008 EU:n budjetti on 129,1 miljardia euroa, mikä muodostaa noin prosentin EU-alueen bruttokansantuotteesta.
Budjetin rahoitus muodostuu omista varoista, valtioiden arvonlisäverotulojen ja bruttokansantulojen prosenttiosuuksista sekä muista tuloista.
EU:n omat varat muodostuvat maataloustuotteiden tuontimaksuista ja muista EU:n rajojen tullimaksuista.
Jäsenvaltiot maksavat vaihtelevan suuruisen prosenttiosuuden arvonlisäverotuloistaan.
Bruttokansantulon osuus muodostaa suurimman osan budjetin rahoituksesta. Jäsenvaltiot maksavat vaihtelevan suuruisen prosenttiosuuden bruttokansantulostaan.
Muut tulot muodostavat noin prosentin budjetista. Muut tulot sisältävät korkotulot talletuksista ja myöhästyneistä maksuista, maksut erilaisilta järjestöiltä, ja käyttämättä jääneet varat aikaisemmasta budjetista.
Budjetti jakautuu vuonna 2008 seuraavasti: