Tänään haluamme käsitellä aihetta Kannuksen rautatieasema, joka on viime aikoina noussut ajankohtaiseksi ja joka herättää suuren yleisön kiinnostuksen. Alkuperäistään sen vaikutukseen nyky-yhteiskuntaan Kannuksen rautatieasema on ollut keskustelun, pohdinnan ja tutkimuksen kohteena. Kautta historian Kannuksen rautatieasema on vaikuttanut eri elämänalueisiin politiikasta kulttuuriin, ja sen merkitys on kasvanut jatkuvasti. Tässä artikkelissa tutkimme Kannuksen rautatieasema:n eri puolia, tarkastelemme sen kehitystä ajan mittaan ja sen vaikutuksia nykyään. Toivomme, että tämä analyysi tarjoaa laajemman ja monipuolisemman kuvan Kannuksen rautatieasema:stä ja tarjoaa lukijoillemme syvemmän ymmärryksen tästä yleismaailmallisesti kiinnostavasta aiheesta.
Kannuksen ratapihalla on kaksi raidetta, joista raide yksi on laituriraide ja toinen ohittavan liikenteen käytössä. Ennen asemalta löytyi myös välilaituri, joka hävitettiin asemaremontin yhteydessä vuonna 2016. Lipunmyynti Kannuksen asemalla loppui vuoden 2008 lopussa[3]. Sen jälkeen asemalle tuli lippuautomaatti, joka kuitenkin vietiin pois perusteena automaatin vähäinen käyttö. Aseman odotustila suljettiin elokuun 2021 lopussa[4]. Liikenneohjaus hoidetaan kaukokäytölläOulusta käsin.
Kannuksessa pysähtyy huomattava osa rataosalla liikennöitävistä henkilöjunista ottaen huomioon kaupungin koon. Asema-alueen rakennuksista jäljellä ovat asemarakennus, ulkovarasto sekä yksityisomisteinen veturitallin kiinteistö. Ennen oli myös kuormauslaituri ja tavaramakasiini, jotka kuitenkin purettiin vuoden 2016 asemaremontin yhteydessä.
Näytelmäkirjailija Gustaf von Numers oli Kannuksen asemapäällikkönä 1907–1913. Hänestä on muistolaatta Kannuksen asemarakennuksen ulkoseinällä.
Lähteet
↑Eteläpohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen liityntäliikenteen palvelutasomääritys, s. 14. Oulu: Liidea Oy, 2010. EPO YLY Liityntäliikenteen palvelutasomääritys 2010 Saatavilla (PDF) Viitattu 3.7.2012.