Alla esittelemässämme artikkelissa sukeltamme Tihvinänkarjalaiset:n kiehtovaan maailmaan tutkimalla sen alkuperää, sen vaikutuksia tämän päivän yhteiskuntaan ja sen mahdollisia tulevaisuuden haasteita. Tihvinänkarjalaiset on ollut kiinnostuksen ja tutkimuksen kohteena vuosikymmeniä, mikä on herättänyt uteliaisuutta niin tutkijoissa kuin harrastajissakin. Tämän kirjoituksen aikana tutkimme tarkasti Tihvinänkarjalaiset:n muodostavia useita puolia sen tärkeimmistä näkökohdista sen vaikutuksiin päivittäisen elämän eri alueilla. Syvän ja oivaltavan analyysin avulla pyrimme tarjoamaan täydellisen ja rikastuttavan näkemyksen Tihvinänkarjalaiset:stä, tavoitteenamme antaa lukijalle laajempi ja merkityksellisempi käsitys tästä jännittävästä aiheesta.
Tihvinänkarjalaiset ovat yksi karjalaisryhmistä. He asuttavat Tihvinän Karjalaa, joka on erillinen karjalaisalue Boksitogorskin piirissä Leningradin alueen kaakkoisosissa. Tihvinän Karjalaan kuului enimmillään 14 kylää. Karjalaiskylät sijaitsevat Tšagodajoen yläjuoksun varrella Klimovon kylähallinnon alaisuudessa. Tsaarinvallan aikana karjalaisten asuttama alue kuului Tihvinän kihlakuntaan, ja sitä ennen nämä maat olivat Tihvinän luostarin omistuksessa. Tihvinän karjalaiset ovat säilyttäneet kielensä ja jopa alueen vähälukuinen nuoriso taitaa sitä. Tihvinän karjalaisia on myös muuttanut työn ja opiskelun perässä läheisiin Tihvinän ja Pikalevon kaupunkeihin ja Jefimovskin taajamaan. Kielentutkija Vladimir Rjagojevin arvioiden mukaan 1970-luvulla Tihvinän karjalaisia oli 2 000 henkeä.
Karjalaiset ovat eläneet alueellaan jo 400 vuotta. He muuttivat nykyisille asuinalueilleen 1600-luvun alussa Karjalankannakselta Stolbovan rauhan jälkeen. Kannaksen jouduttua luterilaisen Ruotsin vallan alle, alueelta lähti ortodoksista karjalaisväestöä pakoon keskiselle Venäjälle. Suurin osa muutti Tverin alueelle, mutta myös Tihvinään ja Novgorodin seuduille muutti karjalaista väkeä. Tihvinän karjalaiset löysivät uuden kotinsa ilmeisesti jo ennestään tutulta vanhalta kauppatieltä. Tšagodajoki nimittäin laskee Tšagodoštšaan, Tšagodoštša Mologaan, joka taas on Volgan sivujoki. Mologan ja Volgan risteyksessä sijaitsi keskiajalla Holopii gorodok -kauppapaikka, jossa kävi myös karjalaisia kauppiaita.
Perimätiedon mukaan tihvinänkarjalaiset asettuivat ensiksi Opokan kylään, josta he sitten levittäytyivät muualle. Nykyisin Opokan kylää ei enää ole.
Miän Karjalua on äijä - Tihvinän Karjalassa (Arkistoitu – Internet Archive)