Tässä artikkelissa aiomme syventyä aiheeseen Wikipedia:Esto, erittäin kiinnostavaan aiheeseen, joka on viime aikoina kiinnittänyt monien huomion. Wikipedia:Esto on aihe, joka kattaa monenlaisia näkökohtia sen vaikutuksista yhteiskuntaan ja sen vaikutuksiin ihmisten jokapäiväiseen elämään. Tämän artikkelin aikana tutkimme erilaisia näkökulmia ja lähestymistapoja, jotka liittyvät Wikipedia:Esto:een, tavoitteenamme tarjota laaja ja täydellinen näkemys tästä aiheesta, joka on niin tärkeä nykyään. On tärkeää ymmärtää Wikipedia:Esto:n merkitys ja sen vaikutus elämämme eri osa-alueisiin, minkä vuoksi tämä artikkeli pyrkii tarjoamaan kattavan ja rikastuttavan näkemyksen siitä.
Tämä sivu kuvaa Wikipedian käyttäjien yhteisesti hyväksymää käytäntöä. Käytäntö koskee kaikkia käyttäjiä. Tälle sivulle tehtävien muokkausten tulee vastata yhteisön konsensusta. |
Wikipediassa esto tarkoittaa ylläpitäjän toteuttamaa tietyn käyttäjän muokkausoikeuksien poistoa väliaikaisesti tai ikuisesti. Teknisesti esto toteutetaan estämällä yksittäisiä IP-osoitteita, käyttäjänimiä tai kokonaisia IP-osoitealueita. Käyttäjän muokkausoikeuden voi estää joko kokonaan tai osittain. Kokonaan estämällä käyttäjä ei pysty muokkaamaan mitään sivuja – vain mahdollisesti omaa keskustelusivuaan riippuen estoasetuksista. Osittaisilla estoilla käyttäjää voidaan estää muokkaamasta tiettyjä sivuja tai nimiavaruuksia.
Yleensä estosta tulee ilmoittaa estetyn käyttäjän keskustelusivulla. Tästä voidaan poiketa esimerkiksi, jos kysymyksessä on laajahko vandalismihyökkäys, jolloin yksittäisten ilmoitusten jakaminen ei ole järkevää.
Estolokin voi nähdä täältä. Voimassaolevat osittaiset estot on lueteltu täällä.
Käyttäjä voidaan estää jos on tarpeellista suojella toisia käyttäjiä, Wikimedia Foundationia tai Wikipedian sivuja. Yleisimpiä syitä tämän eston toteuttamiseksi ovat:
Käyttäjä voidaan estää häiriköinnistä yleisimpien syiden ollessa:
Myös seuraavat kohdat voidaan tarvittaessa tulkita häiriköinniksi:
Kokonaan estetty käyttäjä ei voi muokata, luoda tai siirtää artikkeleja tai muita sivuja eikä tallentaa tiedostoja, mutta hän voi vapaasti lukea Wikipediaa. Yrittäessä kiellettyjä toimenpiteitä käyttäjä saa ilmoituksen, joka löytyy sivulta Järjestelmäviesti:Blockedtext.
Osittaiset estot on ominaisuus, jonka kehittäminen alkoi vuonna 2018. Toiminto mahdollistaa sen, että ylläpitäjä voi estää käyttäjää muokkaamasta yksittäisiä sivuja tai tiettyjä nimiavaruuksia (kuten keskustelusivut tai mallineet). Suomenkielisessä Wikipediassa se otettiin käyttöön heinäkuussa 2019.
Ylläpitäjän on myös mahdollista estää käyttäjää suorittamasta seuraavia toimintoja:
Jos on ilmeistä, että käyttäjä on kiertämässä hänelle asetettua käytännön mukaista estoa, kiertäminen voidaan estää samaksi ajaksi kuin mikä alkuperäinen esto on, paitsi jos kiertämisen yhteydessä rikotaan edelleen käytäntöjä, jolloin estoa voi pidentää saman tien. Tarvittaessa voidaan asettaa osoiteavaruuksien esto. Eston aikana muokkaamista IP-osoitteen tai toisen käyttäjätunnuksen takaa ei kuitenkaan tulkita sääntöjen vastaiseksi eston kierroksi, jos alkuperäinen esto on annettu käyttäjätunnuskäytännön vastaisen käyttäjänimen vuoksi.
Eston kiertämisen yhteydessä tehdyt muokkaukset voidaan kumota ja poistaa, jos se nähdään tarpeelliseksi.
Estoja tulee käyttää mahdollisimman tasapuolisesti ja puolueettomasti. Jos riidan molemmat osapuolet syyllistyvät samankaltaiseen käytäntöjen rikkomiseen, vain toisen käyttäjän estäminen ei ole sallittua.
Ylläpitäjän ei ole suositeltavaa estää käyttäjiä syistä, jotka liittyvät muokkausriitaan, jossa hän itse on osallisena.
Estetty käyttäjä voi valittaa estostaan sähköpostitse ensisijaisesti asianosaiselle ylläpitäjälle tai harkintansa mukaan myös toiselle ylläpitäjälle. Mikäli estetylle käyttäjälle on jätetty oman keskustelusivun muokkausoikeus, voi keskustelusivua käyttää estosta valittamiseen. Estosta valittaminen estoa kiertämällä voi johtaa uuteen estoon.
Estosta voi valittaa myös lähettämällä sähköpostia ylläpitäjien sähköpostilistalle, jonka osoite on .
Esto poistuu itsestään määritellyn ajan kuluttua, ellei kyseessä ole ikuinen esto. Esto voidaan poistaa etuajassa, jos on ilmeistä, että ongelmaa, jota estolla torjuttiin, ei näytä olevan enää olemassa, tai jos esto asetettiin käytännön vastaisesti.
Ylläpitäjä voidaan estää samaan tapaan kuin normaali käyttäjä, ja vaikutukset ovat samoja.