Nykymaailmassa Ohje:Sivun siirtäminen on saavuttanut epätavallisen merkityksen, joka on vaikuttanut yhteiskunnan eri puolille. Syntymisestään lähtien Ohje:Sivun siirtäminen on synnyttänyt keskustelua, kiistoja ja merkittäviä muutoksia eri aloilla kulttuurista talouteen. Sen vaikutus on levinnyt maailmanlaajuisesti kiinnittäen asiantuntijoiden, tutkijoiden ja suuren yleisön huomion. Tässä artikkelissa tutkimme Ohje:Sivun siirtäminen:n vaikutusta nykypäivän yhteiskuntaan, analysoimme sen vaikutuksia ja pohdimme sen roolia nykymaailmassa.
Tämä sivu pähkinänkuoressa: Sivun (otsikon) nimen vaihtamista kutsutaan Wikipediassa sivun siirtämiseksi. Tämä sivu kertoo, miten sivun nimeä vaihdetaan ja mitä pitää tehdä, jos vaihtaminen ei tunnu onnistuvan. |
Sivu voidaan siirtää uudelle nimelle, mikäli sen entinen nimi on epätarkka, epätäydellinen tai harhaanjohtava. Siirrä-painikkeella toteutettavan uudelleennimeämisen yhteydessä sivun muutoshistoria siirtyy uudelle nimelle ja vanhasta nimestä tulee uuteen nimeen osoittava ohjaus. Vain automaattisesti hyväksytyt käyttäjät voivat siirtää sivuja. Jos et ole rekisteröinyt Wikipediaan käyttäjätunnusta tai tunnustasi ei ole vielä automaattisesti hyväksytty, voit pyytää sivun siirtoa käyttämällä mallinetta {{Korjattava/nimi}}.
Mikäli sivu on tiedostonimiavaruudessa (eli jos kyseessä on kuva tai muu mediatiedosto), myös sivuun liittyvä tiedosto siirtyy uudelle nimelle siirron yhteydessä. Syyskuusta 2009 lähtien ainoastaan Wikipedian ylläpitäjät ovat voineet siirtää tiedostoja.
Luokka-nimiavaruuden sivuja siirrettäessä luokassa olevat sivut eivät siirry luokan mukana. Siksi luokkia uudelleennimettäessä on muutettava kaikki luokkamerkinnät yksi kerrallaan. Helpointa on tilata nimenmuutos botilta sivulla Wikipedia:Botit/pyynnöt.
Jos sivun siirtäminen ei jostain syystä tunnu onnistuvan, pyydä apua ylläpitäjiltä tekemällä siirtopyyntö ylläpitäjien ilmoitustaululla.
On useita syitä, joiden vuoksi sivun uudelleennimeäminen voi olla tarpeen:
Siirtojen tekemistä varten käyttäjän täytyy olla kirjautunut sisään ja hänen tunnuksensa tulee olla automaattisesti hyväksytty (ts. tunnuksen täytyy olla vähintään neljän vuorokauden ikäinen). Lisäksi on hyvä tietää, että siirto ei onnistu, jos kohdenimellä varustettu sivu on jo olemassa, ellei kyseessä ole pelkästään nykyiseen nimeen osoittava ohjaussivu, jota ei ole muokattu ohjauksen luonnin jälkeen eikä sitä ennen (tämän voi selvittää tarkistamalla muutoshistorian).
Sivun siirtäminen tapahtuu seuraavien vaiheiden mukaan:
Jos uudella nimellä varustettu sivu on jo olemassa, mutta se on pelkästään vanhaan nimeen osoittava ohjaussivu ja sivun muutoshistoria koostuu ainoastaan yhdestä rivistä (ohjaussivun luomisesta), voi tavallinen käyttäjä nimetä sivun uudelleen ongelmitta. Yleisin tapaus, jossa tilanne saattaa olla tämä, on sellainen, jossa sivu halutaan siirtää takaisin alkuperäiselle nimelle. Kuten edellä todettiin, siirto ohjaussivun päälle onnistuu kuitenkin tällöin ainoastaan siinä tapauksessa, että kukaan ei ole muokannut ensimmäisessä uudelleennimeämisessä automaattisesti luotua ohjaussivua jälkeenpäin.
Tieto sen ohjaussivun luomisesta, jonka päälle sivu siirretään, katoaa. Toisaalta jos kohteena oleva ohjaussivu oli tulos sen sivun aiemmasta siirrosta, jota nyt ollaan siirtämässä takaisin, jää kohteena olevaa ohjaussivua koskeva tieto siirrettävän sivun historiaan.
Edestakaiset siirrot ovat tämänkin jälkeen mahdollisia. Tietyllä hetkellä käytössä olevan sivunimen mukana oleva muutoshistoria sisältää joka tapauksessa tiedot kaikista toteutuneista siirroista. Toisaalta sen sivunimen historia, josta sivu siirrettiin muualle, sisältää uudelleennimeämisen jälkeen ainoastaan viimeisimmästä siirrosta kertovan muutosrivin.
Jos teknisistä syistä vaikuttaa siltä, että omin voimin siirtäminen ohjauksen päälle ei onnistu, silloin pitää ottaa yhteyttä ylläpitoon, joka kykenee tekemään siirron oikein. Ainakaan ei pidä ruveta kiertämään ongelmaa siirtämällä sivuja toisiin nimiavaruuksiin.
Ylläpitäjillä on mahdollisuus suojata sivuja siirroilta. Siirroilta suojatuilla sivuilla ”siirrä”-painike ei ole tavallisten käyttäjien käytettävissä. Tällaisessa tapauksessa ylläpitäjää voi pyytää siirtämään sivun, mutta sivua ei tule siirtää kopioimalla sen sisältöä uudelle nimelle ja tekemällä aiemmasta sivusta uuteen sivuun osoittavaa ohjausta, sillä tämä menettely tuhoaa sivuhistorian.
Sivun A siirto nimelle B voidaan kumota yksinkertaisesti siirtämällä sivu B takaisin nimelle A.
On hyvä ottaa huomioon, että historia- tai muutoslinkkisivujen yhteydessä näkyvä tavallinen kumoa-linkki ei tehoa siirtoihin. Helppo tapa siirtää sivu takaisin alkuperäiselle nimelle on klikata linkkiä ”kumoa siirto” sen siirtolokissa näkyvän rivin lopussa, jonka kohdalla siirto uudelle nimelle on tapahtunut.
Ohjelmisto vaatii, että ohjaussivun, jonka päälle sivua ollaan siirtämässä, tulee osoittaa sille sivunimelle, jota ollaan siirtämässä ohjauksen päälle. Näin ollen jos vandaali esimerkiksi siirtää sivun A nimelle B ja tämän jälkeen sivun B nimelle C, sivua C ei voi siirtää suoraan nimelle A, vaan tällaisessa tapauksessa täytyy:
Ylläpitäjä voi tässä tapauksessa kuitenkin siirtää sivun C nimelle A, mikäli hän valitsee siirron yhteydessä poistaa sivun A.
Teknisten rajoitusten vuoksi esimerkiksi merkit #, |, < ja > eivät toimi sivujen nimissä. Myös jotkin kaksoispisteelliset nimet muuttuvat kielilinkeiksi: esimerkiksi artikkelin nimen alussa EU: johtaa baskinkieliseen Wikipediaan ja V: johtaa Wikiopistoon. Tällaisissa tilanteissa artikkelin nimeksi valitaan jokin muu nimi ja käytetään {{Vääränimi}}-mallinetta. Esimerkkejä löytyy kyseiseen mallineeseen viittaavista sivuista.